Turiștii din Parâng așteptați cu un drum plin de gropi disputat în instanță și un  proiect de dezvoltare ce înaintează în ritm de melc

În ritmul în care merg lucrările, probabil doar urmașii noștri se vor putea bucura de proiectele de modernizare a stațiunii Parâng. Drumul rămâne plin de gropi și asta din cauză că ofertanții se luptă în instanță pentru adjudecarea contractului licitat de  Consiliul Județean Hunedoara, iar proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil, implementat de municipalitatea din Petroșani, înaintează în ritm de melc.

De cel puțin 4 ani, oficialii Consiliului Județean Hunedoara promit investiții în reabilitarea tronsonului de drum județean care duce în Parâng. Anul acesta, în sfârșit contractul a fost scos la licitație, iar pentru modernizarea celor 4 kilometri CJ Hunedoara pune la bătaie mai mult de 16,5 milioane de lei, fără TVA, astfel explicându-se şi interesul crescut manifestat de potenţialii constructori.

Conform anunţului de licitaţie, contractul prevede execuţia lucrărilor la proiectul “Modernizare DJ 709F: DN 7A-Cabana Rusu-Masivul Parâng, km 6+600-10+325, judetul Hunedoara”. Valoarea estimată a achiziţiei publice fără TVA este de 16.596.525,15 lei.

Pentru amenajări pentru protecţia mediului vor fi alocate 149.000,00 lei, pentru construcţii şi instalaţii alte 16.209.996,15 lei, în timp ce pentru organizare de şantier vor fi alocate 237.530,00 lei.

Numai că proiectul nu reușește să facă vreun pas înainte. Licitația a fost contestată de cel puțin două ori, iar acum drumul se dispută în  sălile de judecată.

În consecință, turiștii care vor să vină în Parâng au o singură cale de acces: bătrânul telescaun,  care încă își mai face treaba, sau noul telescaun,  care are însă punctul de plecare în incinta Hotelului Rusu, iar staţia de întoarcere în zona unde s-a aflat „Căsuţa din poveşti”.

Nici în munte situația nu este mai bună. Proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil înaintează în pași de melc, iar alocațiile guvernamentale pentru implementarea lui sunt foarte mici. Anul acesta, spun autoritățile locale, s-au alocat doar vreo 238.000 de lei, pentru achiziționarea unui snowmobil cu remorcã. Și cam atât, deși multe ar mai fi de făcut sus, în munte.

Proiectul pentru Parâng este extrem de îndrăzneţ şi vizează realizarea unui uriaş complex turistic pentru sporturi de iarnă, ce ar fi transformat staţiunea într-una dintre cele mai moderne din Europa. Lipsa banilor, care trebuiau să vină de la Guvern, a făcut, însă ca lucrările să se desfăşoare destul de lent. Până acum, în cadrul proiectului au fost amenajate pârtiile de schi, bazinul de apă pentru instalaţiile de zăpadă artificială, au fost achiziţionate instalaţiile propriu – zise, tunurile de zăpadă, ratrakurile, echipamentele pentru pârtii, dar a fost construit şi noul telescaun, care pleacă de la Cabana Rusu. Domeniul schiabil din Parâng ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 150 hectare şi va avea 17 pârtii, iar pentru accesul facil ar urma să fie amenajată şi o telegondolă. Licitaţia pentru realizarea lucrărilor cuprinse în proiect a fost câştigată de asocierea de firme Kranz Eurocenter Piteşti – Acomin Cluj şi Doppelmayer Austria.

Proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng este realizat în proportie de nici 30 de procente.

În ultimii ani, tot mai mulți iubitori ai sporturilor de munte s-au îndreptat spre alte destinații, unde investițiile în turism  au schimbat fața stațiunilor.

Carmen COSMAN – PREDA

(oto: Arhiva)