Ministrul Energiei dă ancheta  ITM de la Mina Lupeni finalizată, când cercetarea de fapt este SISTATĂ

Ministrul Energiei, Toma Petcu, susține că ancheta efectuată de Inspectoratul Teritorial de Muncă în cazul accidentului de la Mina Lupeni a fost finalizată și a prezentat “unele deficiențe pe partea de organizare”. În realitate, cercetarea este suspendată și asta din cauză că Universitate Petroșani nu a finalizat expertiza tehnică a evenimentului.  Doi mineri și-au pierdut viața și unul a fost rănit în urma unei surpări care s-a produs pe 5 octombrie într-un abataj al Minei Lupeni.

 

“Ancheta ITM a fost finalizată pentru incidentul de la Lupeni, pentru Complexul Energetic Hunedoara. Avem și noi propria anchetă. (…) În acest moment, ancheta ITM-ului a prezentat unele deficiențe, pe partea de organizare; nu pot fi detaliate în acest moment, pentru că ele au fost transmise către Parchet. Parchetul își face ancheta și verificarea în baza a ceea ce a spus ITM-ul. Din ce am înțeles, toate aceste verificări s-au finalizat, eu cred că răspunsurile foarte curând vor fi transmise public și Complexul Energetic Hunedoara împreună cu domnul secretar de stat vor comunica transparent în momentul în care și Parchetul ne va permite acest lucru”, a declarat ministrul Energiei, citat de Agerpres.

În realitate inspectorii de muncă, chiar dacă până în acest moment  au  făcut cercetarea la fața locului și au audiat persoanele ce ar putea face lumină în ceea ce privește cauzele tragediei produse la începutul lunii octombrie, nu au finalizat ancheta propriu-zisă și asta din cauză că se așteaptă expertiza tehnică a Universității Petroșani. O lucrare complex, care nu este finalizată, lucru confirmat și de conducerea instituției de învățpmânt superior.

Referindu-se la ambele anchete, atât de la Mina Lupnei, cât și de la Mina Uricani, purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara, Sorin Istrate, a precizat chiar joi că anchetele sunt oarecum sistate până când vor veni expertizele de la Universitatea Petroșani, respective INSEMEX.

”Din punctul nostru de vedere, nu putem avansa până când nu primim expertiza. Deocamdată ne oprim, până ne vin concluziile solicitărilor noastre de la  Universitate și de la INSEMEX (n.r. pentru Mina Uricani). În funcție de acestea mai luăm alte declarații sau nu, se modifică ceva în cercetarea sau audierea persoanelor de acolo sau nu”, a declarat Sorin Istrate.

Universitatea Petroșani nu a finalizat încă expertiza privind surparea de la Mina Lupeni de la începutul lunii octombrie, în urma căreia trei mineri au fost blocați în subteran, iar doi și-au pierdut viața.

Ancheta depinde de acest document de specialitate, care trebuie înaintat celor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, însă este o lucrare complex, în care sunt implicate mai multe catedre de specialitate și în cadrul căreia s-au făcut experimentări, interpretări… Pentru stabilirea cauzelor accidentului tragic din Mina Lupeni este nevoie de o părere avizată, de un raport de specialitate legat de tectonica straturilor, astfel încât să poată fi stabilit motivul prăbușirii tavanului galeriei, iar acesta este realizat de Universitatea Petroșani.

Reamintim că în data de 5 octombrie o surpare produsă în urma deranjării susținerii abatajului din subteranul minei Lupeni a generat blocarea a trei mineri la peste 400 de metri sub pământ. În momentul surpării în abatajul respectiv se aflau 11 persoane. Opt mineri au părăsit zona periculoasă, șapte dintre ei fiind implicați în derularea operațiunilor de suport tehnic.  3 mineri cu vârste între 39 și 43 de ani au fost blocați de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri. Două dintre victime au decedat ca urmare a traumatismelor suferite după surparea tavanului galeriei, iar un al treilea a fost rănit.

Carmen COSMAN – PREDA