Demolările ex-primarului Cristian Resmeriță se întorc din instanță împotriva Primăriei Lupeni!

Demolările dispuse anul trecut de fostul primar al municipiului Lupeni, actualul senator Cristian Resmeriță, se întorc din instanță direct împotriva Primăriei Lupeni.

Sunt deja trei procese câștigate de cei sancționați, unul dintre ele definitive, iar primăria nu numai că nu mai poate continua demolările dar, mai mult, trebuie să mai dea și bani celor care i-au acționat în judecată.

Scandalul privind construcțiile neautorizate a început în septembrie 2016, cu cabanele din Straja. La acel moment,  edilii din Lupeni au precizat că proprietarii de cabane din Straja care au depăşit suprafeţele concesionate au început să fie notificaţi pentru a-şi demola lucrările ilegale și, dacă nu se conformează, va interveni Primăria Lupeni cu buldozerele, iar cei în neregulă vor fi puşi şi la plată. ”Am trimis adrese ultimative la mai multe persoane. Dacă nu își demolează construcțiile suntem nevoiţi să îi amendăm cu sume cuprinse între 1000 şi 100.000 de lei, conform legislaţiei. Plus că îi vom demola noi şi le vom face deviz, în sensul că le vom încasa banii pe ceea ce lucrăm acolo, în sensul că nu suportă primăria valoarea acestor lucrări de demolare, ci le vor suporta tot dânşii. Probabil au considerat că este mai ieftin aşa. Nimeni nu are voie să construiască ilegal”, spunea la acea dată ex-primarul Cristian Resmeriţă.

Prima construcţie care a căzut parţial sub buldozerele primăriei a fost cea aparţinând fostului viceprimar din Lupeni, Cornel Lungan. Iar de atunci controalele au continuat.

A urmat Brapat Braicu, administrator al cabanei ”La Moșu’” din Straja, sancționată de două ori în doar o lună de zile.

Disensiunile dintre administratorii societății și edilii din Lupeni au debutat la mijlocul lunii noiembrie 2016. La vremea respectivă, primăria a amendat proprietarul cabanei ”La Moșu” cu suma de 10.000 de lei pentru că ar fi construit fără autorizație. În plus, proprietarul cabanei a fost somat să demoleze construcțiile ilegale.

La începutul lunii decembrie 2016, administrația publică locală a aplicat o nouă amendă pentru respectiva unitate de cazare, de data aceasta de 50.000 de lei. În plus, i s-a dat termen de demolare a construcțiilor considerate ilegale de 48 de ore.

Reprezentanții firmei au contestat în instanță procesele – verbale și au avut câștig de cauză, după ce au prezentat magistraților fotografii ale construcţiei ce face obiectul litigiului  Una dintre sancțiuni a fost anulată definitiv în instanță, după ce în 7 noiembrie Tribunalul Hunedoara a respins recursul formulat de Primăria Lupeni. ASta după ce în 9 iunie Judecătoria Petroșani a admis plângerea formulată  de SC BRAPAT BRAICU SRL în contradictoriu cu intimaţii Primarul Municipiului Lupeni, Unitatea administrativ teritorială Municipiul Lupeni şi Primăria Municipiului Lupeni.

”Anulează procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei nr.4 din data de 05.12.2016, emis de intimată. Obligă intimatul Municipiul Lupeni la plata către petentă a cheltuielilor de judecată în cuantum de 2.020 lei, reprezentând onorariu avocaţial şi taxă de timbre”, este decizia magistraților de la Petroșani.

Și tot Brapat Braicu a mai învins o dată municipalitatea din Lupeni la Judecătoria Petroșani, unde magistrații s-au pronunțat vineri într-o cauză similară.

” Admite plângerea contravenţională formulată de petenta SC BRAPAT BRAICU SRL, în contradictoriu cu intimaţii Municipiul Lupeni şi Primăria Lupeni. Anulează procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei nr. 1 din data de 15.11.2016. Obligă intimata Municipiul Lupeni la plata către reclamant a sumei de 20 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru, precum şi a sumei de 2000 lei, reprezentând onorariu avocaţial”, este sentința pronunțată în primă instanță, care nu este însă definitivă și poate fi atacată la Tribunalul Hunedoara.

Și Bucura Prodcom Impex a câștigat

Și nu este singura societate sancționată de Primăria Lupeni care contest decizia municipalității în instanță și câștigă. Și Bucura Prodcom Impex a avut câștig de cauză la Judecătoria Petroșani.

”Admite plângerea formulată de petenta SC BUCURA PRODCOM IMPEX SRL, în contradictoriu cu intimaţii Municipiul Lupeni şi Primăria Mun. Lupeni. Anulează procesul-verbal de constatare a contravenţiilor nr. 3 din data de 05.12.2016. Obligă intimata Municipiul Lupeni la plata către petentă a sumei de 20 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru, precum şi a sumei de 2000 lei, reprezentând onorariu avocat. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Apelul se va depune la Judecătoria Petroşani. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 24.11.2017”, este decizia magistraților. 

Firma SC BUCURA PRODCOM IMPEX SRL a  fost, de asemenea, amendată de primărie cu suma de 10.000 de lei și pusă să-și demoleze construcțiile despre care edilii susțin că nu sunt autorizate.

”Este vorba despre o terasă din cartierul Bucura, care am descoperit că funcţiona fără autorizaţie. Am dat amendă 10.000 de lei şi ordin de demolare în 48 de ore”, a declarat la momentul respectiv primarul Lupeniului, Cristian Resmeriţă.

Numai că, la fel ca și cei de la Brapat Braicu, cei de la Bucura au dat primăria în judecată. Procesul va continua, cel mai probabil, la Tribunalul Hunedoara, sentința nefiind definitivă.

Carmen COSMAN – PREDA