Cărbunarii lasă găuri uriașe în bugetul CEH. Doar pe anul trecut prejudiciul este de circa 500.000 de lei!

0
619
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva

Acțiunea în forță a polițiștilor de zilele trecute care a vizat capi ai unor rețele bine organizate specializate în furtul cărbunelui de la unitățile Complexului Energetic Hunedoara este doar o mică parte a ”aisbergului” infracțional, care lasă găuri uriașe în bugetul Complexului Energetic Hunedoara. Este o luptă de ani de zile cu cei care trăiesc din furtul huilei și vânzarea cărbunelui pe piața neagră și nicio măsură luată până acum nu i-a descurajat.

Datele oficiale arată că numai pentru anul 2017  prejudiciul cauzat de hoții de cărbune este de aproximativ 500.000 de lei, o sumă considerabilă care arată cât de mult se fură și nu de ieri – de azi, ci de ani de zile. Cinic vorbind, așa cum au constatat mulți comentatori ai fenomenului, cărbunarii se dovedesc a fi agenți comerciali mai abili chiar decât administrația minieră. Și asta în condițiile în care CEH transformă huila în energie pe care o vinde pe aceeași piață cu ceilalți producători, la prețuri necompetitive pentru societatea hunedoreană.  Cărbunarii, în schimb, dau cărbunele pe cereale, legume sau fructe, la sute de kilometri de Valea Jiului, pe care mai apoi le transformă în bani pe piața zonală. Un troc ilegal care funcționează foarte bine de ani de zile și din care acum a mai fost dată o pagină. O pagină infracțională în care anchetatorii vorbesc despre nu mai puțin de 300 de tone de cărbune furat în nici un an, din care a fost recuperată aproximativ jumătate din cantitate, precum și suma de 18.000 de lei.

Poliţiştii au stabilit că unii dintre cei vizaţi de ancheta penală au sustras cărbunele din trenurile care aprovizionează Termocentrala Mintia, iar ceilalți gestionau transportul şi valorificarea huilei către diverşi agenţi economici ori persoane fizice. Transportul se efectua cu camioane de mare tonaj, un transport putând însuma chiar şi 7.5 tone,prețul de vânzare fiind de  aproximativ 500 lei/tonă. Patru camioane prinse în flagrant au fost sechestrate până la finalizarea anchetei, iar sacii cu huilă au fost depozitați în unitățile aparținând Complexului Energetic Hunedoara, adică partea prejudiciată din acest dosar.

Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada februarie 2017 – ianuarie  2018, au fost sustrase şi valorificate aproximativ 300 de tone de huilă.

Asta nu înseamnă, însă, că fenomenul s-a stins, mai ales că se tot propagă de ani de zile.

Considerate ani în şir „furturi ale foamei”, în timp furturile de huilă din Valea Jiului s-au transformat într-o afacere profitabilă. Putem vorbi deja despre o adevărată caracatiţă, câştigurile fiind fabuloase. Oficialii au recunoscut și în trecut că nu mai este vorba despre furturi răzleţe sau despre un fenomen social, ci s-au dezvoltat adevărate reţele, cu lideri care îi coordonează pe cei care fură și care conduc în realitate întreaga afacere.

De ani de zile sunt atacate deopotrivă trenurile cu cărbune sau unitățile miniere, deși în principiu acestea din urmă  beneficiază de pază, însă raportul de forțe este de cele mai multe ori inegal. Oamenii legii au dus o luptă surdă că bandele de hoţi și pe timpul Societății Naționale a Huilei s-a ajuns chiar la pază armată pe traseele ”sensibile” unde aveau loc cele mai multe atacuri. În plus, la un moment dat la nivelul Prefecturii Hunedoara s-a înfiinţat şi un grup de lucru format din reprezentanţi ai mai multor instituiţii din judeţ, pentru prevenirea şi reducerea pagubelor produse de hoţii din vagoanele de cărbune.

Dar „lopătarii”, aşa cum au fost numiţi hoţii de huilă, au găsit  mereu câte o portiţă care să le asigure ”prada”  și de multe ori s-a spus că știu mai bine programul garniturilor chiar şi decât angajații CEH. Așa că au revenit în forță.

Sunt zeci de cazuri în care polițiștii și jandarmii au acționat și au recuperat de fiecare dată zeci de tone de huilă, dar, după câte o perioadă de acalmie, cărbunarii au luat-o de la capăt.

Un fel de Hidra din Lerna din mitologie, căreia îi tai un cap și îi cresc imediat altele la loc.

Acum s-a intervenit din nou în forță. O acțiune la care au luat parte mai multe instituții specializate și în urma căreia 12 persoane au fost ridicate de acasă și duse la audieri. Ulterior, pentru 10 dintre suspecți s-a dispus măsura controlului judiciar pe 60 de zile.

Este greu de crezut, însă, că de această dată fenomenul întins pe ani de zile va fi stopat.

Carmen COSMAN – PREDA

(Foto din text: arhiva)

 

Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here