Condamnat pentru conflict de interese, fostul șef al Forțelor de Muncă Hunedoara – inculpat într-un nou dosar penal

Vasile Iorgovan Velichi, fostul șef al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Hunedoara, a fost dat în judecată de instituția pe care a condus-o timp de 9 ani. Iorgovan Velichi a primit deja o condamnare, pentru conflict de interese, iar acum încearcă să se reabiliteze.

Problemele fostului șef al AJOFM Hunedoara au început prin 2014, când Agenția Națională de Integritate a descoperit că acesta s-a aflat în conflict penal de interese, iar procurorii au dispus trimiterea lui în judecată. Anchetatorii au reţinut că, în anului 2012, Iorgovan, în calitate de director executiv al AJOFM Hunedoara a încheiat, prin atribuire directă, un contract de executare lucrări de reparaţii curente cu o societate administrată de ginerele său, A.V.,  ceea ce a dus la obţinerea unui folos material pentru acesta, constând în suma de 82.772,48 lei, reprezentând valoarea contractului, sumă încasată efectiv de societate de la AJOFM Hunedoara. În decembrie 2014, Vasile Iorgovan Velichi a primit și o primă condamnare, respectiv 8.000 de lei amendă penală pentru infracţiunea de conflict de interese.
Tot în 2014, ANI a descoperit că Vasile Iorgovan Velichi ar fi făcut tot posibilul pentru a obţine avantaje financiare de o asociaţie  din Valea Jiului, cu care a încheiat un acord de parteneriat.

“În vederea implementării Proiectului POSDRU/103/5.1/G/75757 „Facilitarea accesului pe piața muncii a persoanelor în căutarea unui loc de muncă și a șomerilor”, în luna octombrie 2010, Asociația „Thumende”, Valea Jiului (în calitate de beneficiar) a încheiat un acord de parteneriat cu A.J.O.F.M. Hunedoara (reprezentantă de către Iorgovan Velichi Vasile Constantin – director), acord care se constituie ca Anexa 3 la contractul de finanțare. Prin semnarea acordului de parteneriat și angajarea A.J.O.F.M. Hunedoara ca partener în contract, Iorgovan Velichi Vasile Constantin a intrat în posesia unor informații din interiorul instituției publice pe care le-a utilizat ulterior pentru obținerea unor avantaje patrimoniale sub formă de remunerație, de către soția și fiica sa, conturându-se, astfel, premise în sensul inexistenței unei selecții pe criterii obiective a persoanelor în căutarea unui loc de muncă. Soția și fiica persoanei evaluate au obținut fiecare, pentru o perioadă de 5 luni, cât au fost angajate în cadrul proiectului mai sus menționat, venituri de natură salarială, în cuantum de 35.135 lei”, au precizat inspectorii de integritate.

ANI aprecia că în acest caz se conturează posibile infracţiuni penale de conflict de interese, abuz în serviciu, dar și infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene și a sesizat organele competente.

După ce a fost găsit în conflict de interese și a fost trimisîn judecată, Velichi și-a pierdut funcția din fruntea AJOFM Hunedoara, post pe care l-a ocupat în perioada 01 iunie 2005 – 10 iunie 2014.

În ultima prioadă, fostul șef al AJOFM a încercat să se reabiliteze, dar în 20 decembrie 2017 magistrații i-au respins solicitarea. Acum are o nouă tentativă în acest sens, cauza având termen în data de 13 februarie.

Numai că, între timp, Vasile Iorgovan Velichi ajunge din nou în fața instanței într-un alt dosar penal. AJOFM Hunedoara a deschis acțiunea în răspundere delictuală îndreptată împotriva fostului șef al instituției, cauza fiind înregistrată marți pe rolul Tribunalului Hunedoara.

Carmen COSMAN- PREDA