Acuzații. Cetatea dacilor de la Sarmizegetusa Regia, afectată ireversibil de tăierea fagilor seculari. Copacii s-au prăbușit peste zidurile sitului arheologic

0
212

Cetatea de la Sarmizegetusa Regia este prinsă în centrul unui scandal imens generat de tăierea celor 100 de arbori seculari. Agent Green și Fundația Dacica atrag atenția că tăierile făgetelor de la Sarmizegetusa Regia afectează ireversibil situl arheologic, monument  aflat în patrimonial UNESCO. 

Imagini surprinse cu drona arată arbori de dimensiuni uriașe care au fost tăiați și s-au prăbușit peste zidurile capitalei dacice, iar tăierile realizate cu pretextul protejării sitului arheologic și a vizitatorilor s-au făcut în mare parte în afara traseului touristic, spun activiștii de mediu.

„Tăierile s-au făcut sub pretextul protejării sitului, dar s-au soldat cu distrugeri ale acestuia. Au urcat cu utilajele mari până pe acropola cetății și în zona sacră. Au răvășit adânc solul, deși știau că stratul arheologic se află la doar câțiva centimetri adâncime. Arborii doborâți peste fortificația cetății au afectat porțiuni din zidul antic. Au trecut cu TAF-ul peste plintele unui templu. E vorba de distrugeri care se sancționează conform legii. Mai mult, administrația sitului nu are un plan de gestiune și protecție a sitului, deși legea nu permite nici un fel de intervenții în sit decât în baza unui asemenea plan. Este vorba de un monument UNESCO, de importanță mondială, care se spune unor legi speciale, de care văd că nu se ține seama. Este halucinant ce se întâmplă acolo”, a spus dr. Aurora Pețan, istoric și președinte al Fundației Dacica, conform unui comunicat de presă.

Grav este că pădurea ciopârțită de drujbe făcea parte din inventarul pădurilor virgine realizat în 2005, mai spun activiștii de mediu.

 „Am descoperit tăierile pe portalul InspectorulPădurii.ro și m-am dus imediat să vă ce se întâmplă la cetate. Am rămas șocat când am văzut dezastrul. Nu era nevoie să alegem între istorie și natură. Soluția este de fapt istorie și natură. De aceea situl este dublu protejat, fiind atât în zona de protecție integrală a parcului natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, cât și sit arheologic și monument UNESCO. Mai mult, pădurea făcea parte din inventarul pădurilor virgine din anul 2005, cu arbori monumentali care stabilizau solul. Au doborât arborii fix pe zidurile cetății și i-au tras prin sit cu utilaje mari de tip TAF în condiții de sol îmbibat cu apă, lăsând răni ireversibile în sit. Așa ceva nu trebuia să se întâmple niciodată”, a spus Gabriel Păun, biolog și președinte Agent Green.

Pe de altă parte, se arată în comunicatul de presă, administrația sitului nu are un plan de acțiune pe termen lung, iar reprezentantul său le-ar fi dat de înțeles activiștilor de mediu că nu cunoaște impactul defrișărilor asupra solului și asupra nivelului apei freatice.

”Cu toate acestea, administrația sitului a afirmat că intenționează să defrișeze definitiv 17 din cele 18 hectare pe care se întinde situl UNESCO. Tăierile începute la 22 ianuarie includ primii 103 arbori din care se tăiaseră deja 80 pâna la 1 februarie. Administratorul sitului susține că toți arborii doborâți erau uscați, dar în urma observării trunchiurilor duse la depozitul Anines – Grădiște, reprezentanții Agent Green au constatat că marea majoritate a lemnului extras are de fapt o mare valoare economică. Reprezentanții Agent Green au încercat să intre în cetate pentru a observa situația, însă Vladimir Brylynskei, administratorul sitului, le-a spus că accesul nu este permis. Acesta a admis că este interesat să obțină de acum înainte finanțări pentru proiecte care să conducă la stabilizarea teraselor cetății în condițiile în care rădăcinile arborilor nu vor mai asigura această funcție peste câțiva ani”, se spune în documentul menționat.

Activiștii de mediu solicită de urgență o anchetă amplă a Parchetului și o intervenție rapidă a autorităților, astfel încât vinovații să fie trași la răspundere.

”Practic, administrația sitului a cerut defrișarea, iar ministerul pădurilor i-a mulțumit din pix, aprobând extragerea a 306 metri cubi de lemn. Înțelegem și susținem protecția sitului și a vizitatorilor, însă superficialitatea cu care s-au aprobat tăierile și modul în care se realizează lucrările lasă mult de dorit “, a adăugat Păun.

Pe de altă parte, Vladimir Brilinsky, administrator în Sarmizegetusa Regia, susţine că informaţiile prezentate de Agent Green reprezintă o dezinformare.

„Vestigiile nu au fost afectate de tăieri. Copacii prăbuşiţi peste zid au căzut înainte de începutul acţiunilor de extragere, nu în timpul tăierilor. De asemenea, nu au fost afectate monumentele din Sarmizegetusa Regia. Tăierea şi transportul arborilor s-a făcut sub supraveghere strictă. Tot timpul angajaţii sitului şi arheologul au mers pe urmele utilajelor pentru a feri ca acestea să producă distrugeri. Unele dintre imaginile prezentate în clip sunt din 2009”, a precizat Vladimir Brylinski, citiat de Adevărul.

Sarmizegetusa Regia a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. A fost nucleul unui sistem defensiv strategic format din șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei, folosit de Decebal pentru apărare contra cuceririi romane.

Ruinele cetății dacice au fost incluse pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Consiliul Județean Hunedoara, care are monumental în administrare, a decis închiderea sitului arheologic pentru vizitatori în perioada 22 ianuarie – 19 februarie pentru ca în acest intervalsă fie extrași cirtca 100 de arbori marcați, despre care oficialii CJ Hunedoara susțin că prezintă pericol pentru monument, vizitatori și personalul administrației sitului.

 

Carmen COSMAN – PREDA

Foto & filmare: Agent Green

Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here