Deșeurile de pe terenul fostei cariere de la Valomir – Uricani aduc Conversmin-ul în instanță

0
380

Administrația publică din Uricani vrea să oblige societatea de închideri de mine, Conversmin SA, care funcționează în subordinea Ministerului Economiei, să ecologizeze terenul fostei cariere de la Valomir. Există o hotărâre de Guvern în acest sens încă de prin 2002, dar nimeni nu a mai pus-o în aplicare. Între timp, pe acel teren s-au adunat și gunoaiele, și nu puține, depozitul ilegal fiind unul dintre cele aproximativ 30 pentru care România riscă procedura de infringement.

În total ar fi vreo 13 hectare de teren ce ar trebui ecologizate, pe care a funcționat în trecut cariera de la Valomir, dar primarul Dănuț Buhăescu vrea ca măcar vreo 6 hectare să fie curățate, cele mai afectate de sterilul depus, dar și de gunoaiele adunate în timp aici care au transformat terenul într-un depozit neconform. Două hectare sunt în proprietatea unei persoane fizice din Uricani, care a câștigat procesul în instanță cu exploatarea minieră din localitate și care vrea ca terenul să fie adus la starea inițială.

Problema este oarecum încurcată de faptul că, prin 2009, terenul a fost trecut în actele Guvernului ca groapă de gunoi, dar primarul Uricaniului spune că la mijloc este doar o eroare.

”Am dat în judecată Conversmin pentru că nu a pus în operă o hotărâre de Guvern din 2002 – 2003 de ecologizare a unor terenuri și nu a respectiat nici autorizația de construcție, de ecologizare, emisă de noi. Pe principiul poluatorul plătește, vrem să-i obligăm să facă ceea ce trebuie. Terenurile sunt în zona Valomir, în zona fostei cariere, care s-a transformat între timp parțial în groapă de gunoi. Am epuizat toate modalitățile de rezolvare  a problemei pe cale amiabilă și am tot văzut că (n.r. persoanele din conducerea Conversmin) ne duc cu preșul.  Autorizația de construcție a fost emisă de promărie în 2005 și de atunci ne tot duc cu preșul.  

Este o suprafață mai mare de teren, care trebuia ecologizată și în care este inclusă și groapa de steril – pe care parțial a  fost depozitat și gunoi – a cărui proprietar este un cetățean. Omul a câștigat procesul în instanță cu Mina Uricani pentru 2 hectare din aproximat 13 hectare cât trebuia ecologizat. Omul nu întabulează terenul până când nu va fi adus la starea inițială, până când nu va fi ecologizat de poluator.

Noi am cerut măcar vreo 6 hectare să se ecologizeze, cele care sunt mai afectate. Cea mai gravă este problema sterilului decât a gunoiului.

Undeva în anul 2009 cineva a trecut într-o hotărâre de Guvern ca fiind groapă de gunoi, fără ca măcar să  vadă cine este proprietarul. Din acest motiv când i se spune groapă de gunoi, când carieră, dar în realitate este carieră”, a explicat Dănuț Buhăescu.

Edilul spune că și gunoiul a ajuns pe acest teren depozitat tot de fostele exploatări miniere de pe raza localității, care duceau gunoiul acolo ca să nu plătească  pentru acest serviciu.

”Niciodată nu au avut contract cu Goscomloc”, spune Buhăescu.

Procesul se află pe rolul Tribunalului București, unde recent a fost înregistrată solicitarea Primăriei Uricani, dar încă nu a fost stabilit un termen de judecată.

Carmen COSMAN – PREDA

Foto: Arhiva

Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here