CEH băgat în corzi de trecerea contribuțiilor la angajați. E nevoie de încă vreo 3 milioane de lei pe lângă sumele pentru salarii!

0
870

Trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat bagă în corzi Complexul Energetic Hunedoara. De circa 3 milioane de lei ar avea nevoie, suplimentar, compania energetică pentru acoperirea cheltuielilor și asta doar pentru unitățile miniere care nu se află pe program de închidere și pentru cele două termocentrale.

Salariile, respectiv chenzina a II-a, se achită în data de 15 februarie, iar contribuțiile ar trebui să fie virate în data de 25 februarie, dar Complexul Energetic Hunedoara nu are încă acești bani.

O situație cu dus – întors, în condițiile în care  statul s-ar putea năpusti cu toate mijloacele fiscale asupra companiilor de stat care nu respectă noile prevederi. Companii de stat care, ani în șir, au fost în fruntea topului datornicilor la bugetul de stat tocmai din cauza neplății acestor contribuții la salariile angajaților. Iar acum se văd nevoite să se dea practic peste cap să facă rost de banii necesari, aproape de azi pe mâine și din venituri proprii.

CEH are nevoie de circa 3 milioane de lei în plus. Pentru Minele Lonea și Lupeni situația este clară, pentru că banii vin din ajutorul de stat pentru închidere, care are și această componentă. Este nevoie de fonduri suplimentare pentru Livezeni și Vulcan, precum și pentru Termocentralele Mintia și Paroșeni.

”Facem tot posibilul să plătim aceste constribuții”, a declarat directorul general al CEH, Viorel Stancu.

În schimb, sindicaliștii sunt de părere că pentru companiile de stat, cunoscute cu probleme ce vin din urmă, ar fi trebuit găsită o derogare legală.

”Plata contribuțiilor, în momentul de față, la condițiile în care se găsește astăzi Complexul Energetic, nu se poate face decât la cele două sucursale care au ajutor de stat: Lupeni și Lonea. Restul sucursalelor, au probleme în a se realiza plata contribuțiilor. Noi acest lucru l-am sesizat încă de anul trecut doamnei Olguța Vasilescu, ministra Muncii. Am resesizat acum ministrului, Consiliului de Administrației, Prefectului de Hunedoara. Din punctul meu de vedere, trebuiau niște derogări, pentru că nu suntem numai noi în situația aceasta”, a declarat președintele Sindicatului Muntele, Darius Cîmpean.

De precizat că sumele necesare pentru funcționarea CEH, cu tot ce înseamnă sucursale, sunt asigurate strict din veniturile proprii ale societății.  Și, spre deosebire de anul trecut, condițiile meteorologicie din această iarnă nu sunt favorabile entității energetice hunedorene, care concurează pe aceeași piață cu producătorii de energie hidro sau eoliană.

Carmen COSMAN – PREDA

Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here