Agonia CEH, amânată de Curtea Supremă de Justiție pentru luna aprilie!

Abia în data de 24 aprilie Înalta Curte de Casație și Justiție va judeca dosarul care vizează insolvența Complexului Energetic Hunedoara. Între timp, CEH este împresurat de creditorii care își cer banii restanți în instanță, iar penalitățile de întârziere pentru sumele neachitate cresc cu fiecare zi care trece.

Înalta Curte de Casație și Justiție a comunicat la termenul din luna ianuarie ”raportul asupra admisibilităţii în principiu a recursului, cu menţiunea că acestea pot depune puncte de vedere la raport în termen de 10 zile de la comunicare”. Iar acum, Curtea Supremă a stabilit un nou termen de judecată pentru data de 24 aprilie, practic primul termen real după ce cauza a fost ținută pe procedura de filtru aproape o jumătate de an.

Dosarul principal se află la  Curtea de Apel Alba Iulia, care ar fi trebuit să pronunțe o soluție în  această cauză încă luna maia anului trecut. A suspendat însă judecata și asta pentru că sindicatul Noroc Bun, reprezentat de Adrian Jurca, nu a acceptat decizia conform  căreia cererea sa de intervenție formulată în dosar a fost respinsă de magistrați și a atacat-o la Înalta  Curte de Casație și Justiție.

”Curtea s-a pronunțat în sensul respingerii tuturor excepțiilor invocate până la acest moment, inclusiv o cerere de intervenție a celor de la Sindicatul Noroc Bun. Încheierea prin care le-a fost respinsă acea cerere avea cale de atac, conform legii, de 5 zile, iar cei de la Noroc Bun au atacat hotărârea Curții de săptămâna trecută și, conform legii, procesul aflat pe rol în care se contesta o astfel de situație se suspendă până când se pronunță instanța superioară, în speță Înalta Curte de Casație și Justiție”, declara la acel moment Cosmin Muntean, purtător de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia.

La începutul lunii februarie 2017, judecătorul sindic de la Tribunalul Hunedoara a respins cererea de intrare în insolvență formulată de conducerea Complexului Energetic Hunedoara. Prin aceeași sentință, cererile prin care creditorii societății energetice hunedorene au cerut declararea stării de insolvență au fost disjunse într-un alt dosar.

Instanța  de fond a motivat sentința prin care a respins cererea Complexului Energetic Hunedoara de declarare a stării de insolvență arătând că pe parcursul anului anterior a făcut plăți de peste 150 milioane de lei.

În motivarea sentinței, magistrații au apreciat, în același timp, că la CEH ”este cert” că există datorii care depășesc cu mult valoarea prag stabilită pentru declararea insolvenței.

Numai că, deși datoriile care depășesc 90 de zile de la scadență erau, potrivit înscrisurilor din dosar de 968.621.036.00 lei, totuși s-au efectuat plăţi.

La baza deciziei a stat și hotărârea prin care judecătorul sindic de la Curtea de Apel Alba Iulia a decis, în noiembrie 2016, ieșirea CEH din insolvență și care a constatat atunci că CEH nu este în încetare de plăţi.

Carmen COSMAN – PREDA