Judecătorii despre eliberarea lui Simota: ”Timpul executat a fost suficient pentru reeducarea lui”

0
663

Magistrații de la Judecătoria Deva, care au aprobat cererea de liberare condiționată formulată de Alin Simota, au fost de părere că  timpul executat în închisoare a fost suficient pentru reeducarea afaceristului. Așa se arată în motivarea deciziei din data de 27 februarie.

Propunerea de liberare condiționată a ajuns pe masa judecătorilor în data de 21 februarie, iar în 27 februarie  aceștia au fost de acord cu punerea în libertate a lui Alin Simota.

”Din procesul verbal rezultă că acesta se află în executarea pedepsei de doi ani şi o lună de închisoare aplicată prin Sentinţa penală nr. 1387/2017 a Judecătoriei Deva, în baza căreia a fost emis mandatul de executare nr. 2619/2018, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare abuz în serviciu contra intereselor publice. Executarea pedepsei privative de libertate la care a fost condamnat petentul a început la data de 25 iulie 2017 şi urmează să expire la data de 27 octombrie 2018. Transformată în zile pedeapsa este egală cu 761 zile. Pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute fracţia de 2/3 din pedeapsă, respectiv 507 zile de închisoare. Comisia a constatat sub acest aspect că deţinutul a executat de la 25 iulie 2017 până la 20 februarie 2018, 211 zile închisoare, la care se adaugă 301 zile executate în arest preventiv şi trei zile considerate ca executate pe baza muncii prestate, în total 515 zile câştigate şi executate”, se arată în documentele instanței.

Afaceristul din Valea Jiului, arată judecătorii deveni, este la a prima analiză de liberare condiționată și a executat fracția obligatorie de pedeapsă. În plus, magistrații au reținut că pe parcursul executării pedepsei privative de libertate a avut o conduită bună și nu are abateri disciplinare. Mai mult, după ce o perioadă a fost inapt de lucru, în prezent acesta participă la muncă.

”Pe perioada executării pedepsei a avut o conduită bună, are numărul de credite necesar pentru recompensare, nu are abateri disciplinare, a parcurs programele şi activităţile socio-educaţionale, o perioadă a fost inapt de muncă, a solicitat participarea la muncă, iar în prezent participă la muncă, dând astfel dovezi temeinice de îndreptare. Faţă de cele arătate anterior, instanţa apreciază că există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea condamnatului şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, şi-a format o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială, scopul preventiv şi educativ al pedepsei fiind atins”, se arată în motivarea deciziei.

Alin Simota a ajuns în penitenciar după ce a fost condamnat definitiv, în două dosare diferite, la  doi ani de închisoare pentru conflict de interese, respectiv şase luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu. Printr-o hotărâre a instanței judecătorești de la finele anului trecut, cele două pedepse au fost contopite și reduse, pedeapsa rezultantă fiind de doi ani şi o lună.

Potrivit datelor oficiale, din vara anului 2013, când a fost arestat pentru prima dată într-un dosar privind constituirea unui grup infracţional organizat, şantaj în formă continuată, cămătrie, ameninţare, instigare la violenţe şi la lipsire de libertate, Simota a petrecut, în total un an şi opt luni în arest preventiv, patru luni în arest la domiciliu şi un an şi trei luni în închisoare.

În decembrie 2015,  după ce a fost eliberat de Judecătoria Deva, omul de afaceri s-a mutat în Emiratele Arabe, fiind dat în urmărire  după ce Tribunalul Hunedoara a stabilit că nu trebuia eliberat. La finele lunii iulie 2017, Alin Simota s-a întors în ţară şi s-a predat autorităţilor, ajungând astfel din nou în închisoare.

Mai este judecat în alte dosare ”grele”, în care este acuzat de constituirea unor gruouri infracționale organizate, șantaj, cămătrie, ameninţare, instigare la violenţe şi la lipsire de libertate, dar și infracțiuni de natură economică.

Până la această oră, sentința privind liberarea sa condiționată din penitenciar nu a fost contestată de procurori.

Carmen COSMAN – PREDA

 

Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here