10 ani de când dealul a  fost săpat degeaba! Ziduri cenușii intrate ”în conservare” în loc de minihotelul pentru elevii de la Colegiul ”Hermes”

904

Minihotelul unde elevii de la Colegiul Economic ”Hermes” ar fi trebuit să facă practică a rămas la stadiul de ziduri cenușii despre care administrația publică locală susține că ”sunt în conservare”. Ipoteticele spații de pregătire practică nu au nicio șansă reală de construcție, sau nu în viitorul prea apropiat, iar anul trecut ori în acest an niciun leu nu s-a investit și nu se va investi în amplul proiect pe care ar trebui să îl finanțeze Primăria Petroșani.

Sunt 10 ani de când dealul de lângă Colegiul Hermes a fost excavat pentru construcția unui ipotetic stațiu destinat orelor de instruire practică a elevilor care învață aici, însă până la urmă s-a săpat degaba. Degeaba pentru elevi și pentru unitatea de învățământ, nu  și pentru firma care a lucrat inițial la acest proiect.

Potrivit datelor oficiale, contractul iniţial a fost încheiat, în 17.04.2008, între municipalitatea din Petroşani şi Roconstruct MBS SRL în asociere cu Acomin SA. Ulterior, contractul a  fost preluat de Gerom International. Atât Roconstruct, cât și Gerom fac parte din acelaşi grup economic, controlat de exprefectul Aurelian Serafinceanu

Proiectul despre care vorbim consta în construirea, în imediata vecinătate a Colegiului Economic Hermes, a unor spaţii destinate orelor de instruire practică pentru elevii de la specializările din domeniul turismului şi al alimentaţiei. Un proiect început nu o dată, ci chiar de două ori, dar nefinalizat niciodată. Iniţial lucrarea ar fi trebuit executată cu fonduri de la statul român, apoi cu bani de la bugetul local, însă lucrările au fost în scurt timp abandonate. S-a săpat fundaţia, s-au făcut consolidări de maluri, au apărut unii stâlpi de susţinere, pentru care, potrivit datelor de la vremea respectivă s-ar fi achitat cel puţin 150.000 de lei. Proiectul a fost, însă, abandonat, iar oficialii au arătat la acel moment cu degetul spre Ministerul Educaţiei care nu a mai fost de acord să finanţeze lucrarea, în timp ce bugetul local era neîndestulător pentru a suporta integral valoarea proiectului. Pentru efectuarea lucrărilor a mai existat o şansă, cu fonduri europene, prin ADR Vest, dar nici de această dată contractantul lucrării nu a reuşit să execute proiectul, şi, în luna mai 2015, a anunţat că se retrage.

În 2016, însă, cei de la Gerom Internațional au dat în judecată Primăria Petroșani și Colegiul Economic Hermes, convingând instanța că pot și trebuie să-și recupereze garanția de bună execuție pentru lucrările executate, adică o groapă și vreo două ziduri de sprijin, ca să spunem așa. Între timp, au mai apărut niște ziduri care să susțină malul ce risca să se prăbușească cu tot cu Colegiul Hermes, dar nici pe departe nu se poate vorbi despre un minihotel, așa cum era în proiect.

Mai grav este că șansele reale ca lucrarea investițională să fie finalizată vreodată sunt aproape nule, în lipsa finanțării.

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi spune că fondurile pentru această investiție ar trebui să vină de la bugetul local, astfel că în acest an lucrările nu vor continua, mergându-se pe ”conservare”, la fel ca și anul trecut.

Speranța stă în Ministerul Educației Naționale, dar numai dacă vor exista finanțări viitoare pentru astfel de proiecte.

Carmen COSMAN – PREDA