Cu peste 50 de milioane de încasat, au vândut fierul vechi din curtea minei Petrila ca să plătească salariile!

Foto: Viktor Mácha
Foto: Viktor Mácha

Situație incredibilă la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, care a fost nevoită să vândă fierul vechi din curtea minei Petrila pentru a putea plăti salariile angajaților și contribuțiile aferente. În același timp, societatea are de încasat de la CEH aproximativ 52 de milioane de lei pentru cărbunele livrat până la finele anului trecut.

SNIMVJ și CEH sunt două entități energetice cu capital integral de stat, însă nici măcar între ele nu pare să existe sprijin și înțelegere. SNIMVJ a vândut, până la finele anului trecut, celor de la CEH cărbunele extras de la Paroșeni și Uricani, dar compania a uitat să mai și achite restanțele la plată.

Aproximativ 52 de milioane de lei ar avea de încasat SNIMVJ de la CEH pentru cărbunele cumpărat și folosit de termocentrale, iar pentru 27 de milioane de lei societatea de închideri a obținut o sentință de executare silită.  Din păcate, fără folos, și asta pentru că, în baza unei hotărâri judecătorești CEH are suspendate orice executări silite până la o soluție definitivă în procesul privind insolvența. SNIMVJ s-a adăugat, practic, unui lung șir de parteneri comerciali ai companiei energetice hunedorene care au decizii de executare silită pentru sumele restante, dar care așteaptă neputincioși închiderea procedurii de insolvență, ce mai poate dura mult și bine.

În același timp, SNIMVJ are de achitat salariile pentru proprii angajați, adică aproximatriv 2,6 milioane de lei lunar cu tot cu vărsăminte. Luna aceasta nu a avut suficienți bani. Teoretic, Guvernul a aprobat acordarea ajutorului de stat, dar acesta nu a ajuns în conturile SNIMVJ.

În consecință, oficialii societății au valorificat fierul vechi de la mina Petrila pentru plata salariilor.

Situația s-ar putea repeta și în perioada următoare și va urma, probabil, vânzarea fierului de la Paroșeni și Uricani, mine aflate în proces de închidere.

Reamintim că, în luna ianuarie a anului tercut CEH a beneficiat de un balon de oxigen din partea magistraților hunedoreni. Tribunalul Hunedoara a admis atunci cererea sa de suspendare a executărilor silite, până la pronunțarea judecătorilor în noul dosar ce vizează deschiderea procedurii de insolvență.

Dosarul principal se află la  Curtea de Apel Alba Iulia, care ar fi trebuit să pronunțe o soluție în  această cauză încă din luna mai a anului trecut. A suspendat însă judecata și asta pentru că sindicatul Noroc Bun nu a acceptat decizia conform  căreia cererea de intervenție formulată a fost respinsă de magistrații Curții de Apel și a atacat-o la Înalta  Curte de Casație și Justiție. Abia în data de 24 aprilie Înalta Curte de Casație și Justiție va judeca dosarul care vizează insolvența Complexului Energetic Hunedoara. Între timp, entitatea energetică este împresuratp de creditorii care își cer banii restanți în instanță.

Carmen COSMAN – PREDA