Când mielul suge la două oi. De stat! Stamin Purcaru – ”liber” de incompatibilități și cu conturile pline!

0
709

Nu are nicio problemă în ceea ce privește o posibilă incompatibilitate, cel puțin nu din punctul de vedere al Ministerului Energiei, așa că se poate bucura liniștit de sumele generoase pe care le încasează lunar. Este mielul care suge la două oi, ambele de stat și, din câte se vede, doar aparent antagonice. Vorbim despre Ion Stamin Purcaru, directorul general al societății de stat care se ocupă de închiderea și ecologizarea perimetrelor miniere, Conversmin SA, și totodată președintele Consiliului de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara, care gestionează activitatea extractivă din Valea Jiului.

Un parlamentar hunedorean a întrebat, cu subiect și predicat, dacă nu cumva Ion Stamin Purcaru este în incompatibilitate, raportat la obiectele de activitate ale celor două societăți de stat în a căror structură de conducere se regăsește.

“Considerați cã este legal, normal și moral ca președinte al Consiliului de Administrație al CEH sã fie o persoanã care deține funcția de director general la SC Conversmin SA,  având în vedere cã  CEH-ul are ca obiect de  activitate producția, furnizarea și comercializarea energiei electrice pe bazã de huilã, iar SC Conversmin SA are că obiect principal de activitate închiderea minelor subterane? Oare nu existã un conflict de interese? Vã gânditi sã  sesizați Agenția Naționalã de Integritate cu acest caz?”,  a întrebat senatorul Carmen Hărău.

Nici vorbă, au răspuns oficialii Ministerului Energiei, care susțin că nu există vreo incompatibilitate în acest caz.

 “Luând în considerare faptul cã între Complexul Energetic Hunedoara (CEH) și Conversmin SA nu existã relații comerciale în exercitarea activitãților proprii celor douã societãți, potrivit obiectului principal de activitate al acestora, altele decât cele reglementate legal pentru mãsurile legate de închidere de mine și având în vedere prevederile (…) din Legea societãților nr. 31/1990, republicatã, cu modificãrile și completãrile ulterioare, precum și cele din  Actul constitutiv al CEH, considerãm cã sunt întrunite condițiile legale pentru îndeplinirea călitãții de membru al Consiliului de Administrație (implicit a călitãții de președinte al Consiliului de Administrație). În situația în care ar exista suspiciuni rezonabile privind incompatibilitatea între cele douã funcții deținute de  persoană în cauzã, o decizie în acest sens nu poate fi luatã decât de instituția abilitatã, respectiv Agenția Naționalã de Integritate”, arătã Ministerul Energiei.

Cât despre moralitate, aceasta nu se regăsește în vreun normativ legal, așa că ministerul nu s-a pronunțat.

Ca atare, liber de incompatibilități sau conflicte de interese, Ion Stamin Purcaru poate liniștit să se bucure de veniturile adunate cu trudă din cele două funcții pe care le deține.

Conform celei mai recente declarații de avere, postată în urmă cu doar câteva zile pe pagina oficială a Complexului Energetic Hunedoara, în 2017 acesta a încasat venituri în valoare de 129.925 de lei ca și director general al Conversmin București, dar și 31.453 din indemnizațiile primite din postura de președinte al CA de la CEH. Mai declară și 61.920 de lei venituri din pensii, titular fiind tot Ioan Stamin Purcaru.

Pe propria semnătură a precizat că deține, împreună cu familia, trei terenuri, 6 imobile, dar și peste 400.000 de lei în conturi, depozite bancare sau fonduri de investiții.

În perioada 2001 – 2005 Ion Stamin Purcaru a fost director general al Companiei Naționale a Huilei Petroșani și apoi, timp de 6 luni, director general adjunct. În perioada septembrie 2005 –  iulie 2006 a fost consilier al ministrului Economiei și Comerțului, pentru ca mai apoi să treacă la Conversmin. Din iulie 2012 este directorul general al societății care funcționează sub autoritatea ministerului Economiei.

Carmen COSMAN – PREDA

Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here