Cine rezolvă problema dejecțiilor care sufocă Parângul?!

0
140

Parângul pare să fie condamnat. Dejecțiile sufocă natura, dar problema nu pare să-și găsească rezolvarea, asta deși situația este cunoscută de toată lumea. Teoretic, pe hârtie, cabanele au fose septice. Practic, acestea nu sunt vidanjate. Așa că, în realitate, mare parte ajunge direct în pădure.

Stațiunea Parâng nu are canalizare. Există un proiect în acest sens, o etapă din amplul program de dezvoltare a domeniului schiabil. În consecință, banii ar trebui să vină de la Guvern, însă la cum s-au făcut alocările financiare în ultimii ani sunt șanse foarte mici ca proiectul canalizării să fie realizat în perioada următoare.

În lipsa unui sistem modern de canalizare, cabanierii din Parâng au, teoretic, fose septice, latrine, care au trebui periodic vidanjate, dar datele oficiale arată că cel mult trei – patru cabanieri au cerut celor de la Apa Serv vidanja. Și nu în această iarnă, când s-au raportat mii de turiști în Parâng. Era și greu, în condițiile în care drumul de acces în stațiune este închis  din 15 noiembrie și până în primăvară.

În toamnă sau în vară a fost ultima dată vidanja în Parâng, o recunosc oficialii Apa Serv Valea Jiului SA, cei care sunt solicitați cu utilajele în acest sens.

„Sunt fose septice, nu bazine etanșe vidanjabile. Fundul fosei septice se face cu piatră. Acolo se duce în pământ, grosul îl iei”, a precizat Cristian Ionicã, sef Departament Producție în cadrul Apa Serv Valea Jiului.

Mai grav, spun oficialii operatorului de apă și canalizare, unii le au doar pe hârtie.

Teoretic, pentru a putea funcționa, pentru a obține autorizația de mediu,  proprietarii de cabane și pensiuni sunt obligați să aibă fose septice și contract cu o firmă care să le asigure vidanjarea. Dar cabanierii se descurcă cum pot. Mulți aruncă dejecțiile direct în pădure. Inspectorii de mediu sunt cei care pot face lumină, dacă s-ar autosesiza sau dacă sunt sesizați de cineva.

”Noi nu putem. Primăria ar putea sesiza, sau Garda de Mediu poate să se sesizeze din oficiu”, spune directorul Apa Serv Valea Jiului SA, Costel Avram, întrebat dacă instituția pe care o conduce nu poate sesiza factorii de mediu.

Și Primăria  Petroșani cunoaște problema și chiar o recunoaște. Anunță chiar verificări în acest sens.

”Noi știm problema din Parâng. Nu e o problemă nouă și nici nu ne ascundem după deget. Majoritatea cabanelor care au primit autorizații și care s-au construit acolo au prevăzute fose septice. Este problema fiecărui proprietar să își vidanjeze această fosă septică și în funcție de numărul de persoane… Sunt cabane care sunt închise. Dar cele care sunt în regim hotelier sigur că trebuie să facă aceste operațiuni. Compartimentul de mediu din cadrul primăriei poate verifica și cu siguranță o să facem acest lucru în această primăvară”, a declarat primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Problema dejecțiilor deversate la voia întâmplării este o chestiune spinoasă care poate atrage – la un control amănunțit – multe sancțiuni pe partea de mediu.

Carmen COSMAN – PREDA

 

Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here