Alertă pe Mureș. Baraje absorbante împotriva undei de poluare cu uleiuri

0
165

Este alertă pe râul Mureș, în județul Hunedoara, din cauza undei de poluare cu uleiuri, care provin de la Termocentrala Iernut. Reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara, ai Gărzii de Mediu și Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara au construit un baraj absorbant în încercarea de a opri pata de ulei.

Foto: Prefectura Hunedoara
Foto: Prefectura Hunedoara

Râul Mureș a fost poluat accidental în data de 13.04.2018, în localitatea Iernut – jud. Mureș, după ce la termocentrala din această localitate s-a fisurat bazinul unui transformator de ulei şi pe canalul de evacuare s-a infiltrat o cantitate relativ mare de ulei care a ajuns apele Mureşului.

Forțe din cadrul Administrației Bazinale de Apă Mureș și Crișuri, a Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara și Arad și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara acționează pentru montarea unor baraje absorbante, acestea fiind amplasate la confluența râului Căian cu râul Mureș, în zona localității Bejan, comuna Șoimuș.

Pentru operativitate, prefectul județului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara, și inspectorul șef al ISU Hunedoara, lt. col. Viorel Demean s-au deplasat pe malul râului Mureș și au convocat grupul de suport tehnic format din specialiști din mai multe instituții.

 Reprezentanții Prefecturii Hunedoara spun că, din informațiile primite de la ISU Alba, pata de ulei a trecut de barajul absorbant montat pe râul Mureș, pe raza localității Șibot.

Reprezentanții ISU și SGA au luat măsuri pentru a deschide golirile de fund în vederea asigurării unei curgeri laminare în amonte.

”Montarea s-a făcut oblic față de axul principal de curgere pentru a putea dirija unda de poluare către mal unde există posibilitatea de a recupera agentul poluant cu pompe de absorbție la suprafață. În cursul zilei de duminică se vor monta încă două baraje absorbante”, au precizat sursele citate anterior.

Lucrările se execută de către SGA Hunedoara în cooperare cu ISU Hunedoara. 

Carmen COSMAN – PREDA

Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here