Blocul IV de la Paroșeni, unic în România pe cerințele de mediu privind NOx. CEH se luptă în instanță cu Garda de Mediu

Blocul IV de la Termocentrala de la Paroșeni este singurul din România care îndeplinește îndeplineşte cerinţele de mediu privind NOx, spun reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara, de care aparține uzina. Investițiile de până acum depășesc 150 de milioane USD.

Reprezentanții CEH spun că la Sucursala Electrocentrale Paroșeni au fost realizate investiții importante pentru eficientizarea capacităţilor de producţie din aceasta termocentrală și asta atât pentru asigurarea continuităţii livrării agentului termic, cât şi pentru asigurarea funcţionării Termocentralei Paroşeni în următorii ani şi implicit utilizarea cărbunelui extras în unităţile miniere din Valea Jiului.

Astfel, au fost realizate reabilitarea Grupului IV de 150 MWh si 150 Gcal (investiţie de aproxomativ 150 milioane USD),  precum și construirea unui CAF de 103,2 Gcal.

”Sunt în curs de finalizare investiţiile în vederea conformării la cerinţele de mediu în vigoare. Blocul IV este singurul din România care îndeplineşte cerinţele de mediu privind NOx  (termen generic pentru oxizii de azot – nr.r.), se situează în limitele admise privind nivelul pulberilor şi, la finalizarea unui efort investiţional de 65.300.000 Euro, va fi conform în ceea ce priveşte emisiile de SO2 şi transportul/depozitarea zgurii şi cenuşii”, au declarat repezentanții CEH.

La fel ca și în cazul Termocentralei Mintia, CEH se luptă în instanță cu Garda de Mediu pentru ca SE Paroșeni să poată funcționa în continuare. În primă instanță, la Judecătoria Petroșani compania energetică a avut câștig de cauză, dar judecarea procesului s-a mutat la Tribunalul Hunedoara după ce Garda Naţională de Mediu a atacat cu apel soluţia. Următorul termen de judecată este programat pentru data de 21 mai 2018.

Reamintim că în 2015 Garda de Mediu a dispus sistarea activității termocentralei hunedorene, din cauză că nu se încadra în normele de mediu.

”Urmare a controlului efectuat, s-au luat următoarele măsuri: interzicerea funcționării fără autorizație integrată de mediu în sensul respectării Legii nr.278/2013. Precizăm că în vederea obținerii autorizației integrate de mediu este necesară realizarea investițiilor ce decurg din respectarea directivelor europene 2001/80/C și 31/1999”, se arăta în raportul de control al Gărzii de Mediu.

Pentru a putea funcționa, legal, Termocentrala Paroșeni trebuia să rezolve problemele legate de desulfurarea gazelor de ardere. Investiția este începută de câțiva ani și este aproape de finalizare.

Carmen COSMAN – PREDA