Apa Serv Valea Jiului, aproape independentă energetic

0
130

Dincolo de obiectul principal de activitate, Apa Serv Valea Jiului SA produce și energie electrică și este aproape independentă energetic. Deține în administrare trei microhidrocentrale, la Valea de Pești, Polatiște și Brazi.

Cele trei MHC-uri au produs și livrat energie electrică în Sistemul Energetic Național, conform licenței de producere și comercializare energie electrică nr. 806/ 2007.

Astfel, arată datele oficiale, anul trecut MHC-urile Valea de Pești, Polatiște și Brazi  au produs cantitatea de 1.932 MWh, respectiv 4.523 certificare verzi. Energia electrică produsă de Apa Serv Valea Jiului a fost vândută pe piața centralizată a  contractelor bilaterale (PCCB) în cantitate fermă orară la prețul de 95 lei/ MWh în perioada ianuarie – iunie, respectiv 80 de lei în perioada iulie – decembrie.

”Pe lângă contravaloarea energiei electrice tranzacționată pe piața de energie electrică, societatea mai beneficiază de schema de susținere pentru producătorii E-SRE, legal stabilită de ANRE, respectiv de certificate verzi, cu valoarea de tranzacționare minim 132,4045 lei/CV (ianuarie), 133,0611 lei/CV (februarie – martie) și 132,0295 lei/CV (aprilie – decembrie)”, arată un raport al operatorului regional de apă și canalizare din Valea Jiului.

De precizat că, față de anul 2016, anul trecut energia termică produsă a fost ceva mai mică, cu aproape 2,5 procente, contravaloarea energiei electrice comercializate și a certificatelor verzi obținute fiind de 737.915 lei, putând conduce la acoperirea a 88,09% din contravaloarea facturilor emsie de furnizorii de energie electrică către Apa Serv Valea Jiului SA.

Carmen COSMAN – PREDA

Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here