După doi ani! Cei 80.000 de lei încasați de fiica și ginerele liderului PSD Hunedoara se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție

554

Dosarul în care președintele PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor, este acuzat de conflict de interese administrativ ajunge, în sfârșit, pe rolul instanței de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Doi ani a stat ”în procedură de filtru” și abia acum s-a stabilit primul termen de judecată.

80.000 de lei ar fi încasat fiica și ginerele lui Laurențiu Nistor în perioada în care au fost angajați la cabinetul parlamentar al liderului PSD, spun inspectorii Agenției Naționale de Integritate, care l-au găsit pe acesta în conflict de interese.

Potrivit ANI, Ioana Liana Nistor (căsătorită Bălan) a fost angajată la cabinetul parlamentar al lui Laurențiu Nistor în perioada 12.01.2009 – 19.12.2012.  La același cabinet parlamentar și în aceeaşi perioadă a fost angajat și ginerele lui Laurențiu Nistor, iar cei doi au încasat în această calitate 80.000 de lei. Detalia, în baza contractelor civile încheiate, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 34.171 de lei, iar ginerele a obţinut venituri salariale în cuantum total de 45.771 de lei

Liderul PSD Hunedoara a atacat în instanță raportul ANI, iar pe fond la Curtea de Apel Alba Iulia, Laurenţiu Nistor a avut câştig de cauză şi a obţinut anularea documentului prin care Agenția Națională de Integritate a spus că demnitarul s-a aflat în conflict de interese administrativ. De asemenea, instanţa a respins excepția prescrierii dreptului de întocmire a raportului de evaluare de către Agenția Națională de Integritate.

Iar dosarul s-a mutat la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce sentința a fost atacată cu recurs, cauza fiind înregistrată pe rolul instanței supreme încă din luna mai 2016. De atunci, dosarul s-a aflat tot pe procedură de filtru – o fază prealabilă judecății. Acum, în sfârșit, s-a stabilit primul termen de judecată pentru data de 7 mai 2018. E drept, tot pe un complet de filtru, care va anunța admisibilitatea de principiu sau, dimpotrivă, respingerea recursului.

De precizat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în aplicarea dispozițiilor art. 493 alin. (5) C. proc. civ., completul de filtru analizează nulitatea recursului pentru lipsa condițiilor sale de formă intrinseci sau extrinseci, pentru lipsa motivelor de casare sau caracterul vădit nefondat al recursului. În mod egal, însă, în aceeași ședință, completul de filtru analizează și alte neregularități derivate din nerespectarea normelor de procedură, cum ar fi inadmisibilitatea recursului pentru inexistența căii de atac, putând pronunța o decizie de respingere a acestuia, dacă unanimitatea de voturi a membrilor completului este întrunită. Potrivit Înaltei Curți, faptul că raportul asupra admisibilității în principiu se referă și la admisibilitatea recursului se deduce din interpretarea dispozițiilor art. 493 alin. (6), potrivit căruia, dacă în raport se apreciază că recursul este admisibil, acesta va fi soluționat prin verificarea caracterului său fondat.

Carmen COSMAN – PREDA