Termocentrala Mintia nu poate obține avizul de mediu!

0
250

Așa cum se prezintă acum, Termocentrala Mintia, componentă a Complexului Energetic Hunedoara, nu are nicio șansă să obțină autorizația de mediu. Nu respectă legislația în ceea ce privește emisiile industriale și asta o spune chiar ministrul Mediului, Grațiela Gavrilecu. Doar jongleriile legislative o mai țin acum în viață.

Complexul Energetic Hunedoara a depus la Agenția de Protecție a Mediului o solicitare în scopul obținerii autorizației integrate de mediu (AIM) pentru funcționarea instalațiilor de producere a energiei electrice și termice IMA 2 și IMA 3 din cadrul Sucursalei Electrocentrale Deva – Mintia. Nu sunt însă șanse reale să și obțină această autorizație, cel puțin în situația de acum.

”Deoarece CEH – SE Deva Mintia nu a realizat investițiile de mediu, nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Legea 278/ 2013 privind emisiile industriale, pentru a  fi parcursă procedura de emitere a AIM. Având în vedere litigiile aflate pe rol, pentru evitarea unei dispoziții de încetare a activității la Sucursala Electrocentrale Deva – Mintia, Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a evitat respingerea solicitării de emitere a AIM pentru IMA 2 și IMA 3, procedând la solicitarea unor completări. CEH – Sucursala Electrocentrale Deva – Mintia a transmis un răspuns, dar acesta nu este în măsură să aducă clarificările necesare pentru a putea continua procedura de emitere a AIM”, explică ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

De precizat că, încă din vara anului 2015, Garda de Mediu a dispus sistarea  activității la Termocentrala Mintia, din cauză că nu sunt îndeplinite condițiile de mediu. Oficialii CEH au atacat în instanță procesul verbal al inspectorilor de mediu, dar la Judecătoria Deva, unde s-a judecat fondul cauzei, Complexul Energetic Hunedoara a pierdut procesul.

Decizia magistraților deveni a fost atacată cu apel de oficialii CEH, iar procesul s-a mutat pe rolul Tribunalului Hunedoara. Următorul termen de judecată va avea loc în data de 7 mai.

Carmen COSMAN – PREDA

Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here