Start în campania ”Canalizarea nu este coșul tău de gunoi”!

178

Pe biciclete, angajații Apa Serv Valea Jiului SA au dat astăzi start campaniei ”Canalizarea nu este coșul tău de gunoi!”. O acțiune de conștientizare a cetățenilor cu privire la deșeurile care ajung în canalizări și care înfundă întregul sistem.

Campania a demarat anul trecut, dar nu toți locuitorii au învățat că locul deșeurilor nu este în sistemul de canalizare.

Este o repetiție la ce am făcut anul trecut. Vrem să informăm cetățenii în ceea ce privește activitatea noastră cu privire la epurarea apelor uzate menajere, corectitudinea folosirii tuturor instalațiilor din casă, precum și a canalizării, deoarece apa rezultată în urma procesului fiecăruia dintre noi suferă încă o operațiune de epurare., lucru care este foarte îngreunat dacăpe lângă substanțele care se găsesc în apa menajeră găsim multe altele. Vrem să atragem atenția asupra folosirii șervețelor umede, care crează mari probleme în tot ceea ce înseamnă instalațiile noastre din cadrul stației de epurare”, a declarat Cristian Ionică, director de producție ApaServ.

Acesta a precizat că ceea ce găsesc în stația de epurarem de la cadavre de animale până la saltele, duc la un consum mult mai mare de energie, atât fizică, dar și materială.

De asemenea, Mariana Popa, maistru în  cadrul Secției apă – canal de la Apa Serv Valea Jiului, spune că ar trebui să avem mai grijă ce aruncăm în canalizare și, mai ales, trebuie să evităm ca șervețelel umede să ajungă aici. 

”În primul rând ar trebui să evităm să aruncăm șervețelele umede, pentru că nu se dizolvă, se formează ghemotoace și înfundă canalizările. De asemenea, găsim pamperși, îmbrăcăminte, de toate. De exemplu în canalul colector am găsit un boiler, un aragaz… Unii oameni au impresia că, într-adevăr, canalizările noastre sunt coșuri de gunoi. Am încercat să le spunem oamenilor că nu e bine. Nu-și dau seama. Comentează prețul ridicat al apei, dar ei nu știu că munca pe care o facem noi, mizeria pe care suntem nevoiți să o suportăm, este încadrată tot în prețul apei. Oamenii pur și simplu nu înțeleg, spun că de aia suntem plătiți, să curățăm”, spune Mariana Popa.

Campania de anul trecut a avut efect, dar trebuie repetată, iar de această dată se merge pe biciclete, astfel încât să fie acoperită o arie cât mai mare de informare a populației.

Miercuri, campania de informare s-a derulat în municipiul Petroșani, în parcuri, piețe sau magazine. În perioada următoare, acțiunile vor continua și în celelalte localități ale Văii Jiului.

Carmen COSMAN – PREDA