Alertă. Tot mai multe persoane intoxicate cu ciuperci!

Foto: Radio Cluj

Tot mai multe persoane ajung la spital intoxicate cu ciuperci, iar medicii atrag atenția asupra acestui fenomen îngrijorător. Marți, doi soți au ajuns la spital și, potrivit informațiilor noastre, bărbatul este internat pe secția ATI a Spitalului de Urgență din Petroșani.

Dr. Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgență Petroșani spune că, de aproximativ două  – trei săptămâni, practic nu există zi fără astfel de cazuri.

”De o perioadă de vreme, undeva la două – trei săptămâni, zi de zi sunt intoxicați cu ciuperci. Dar zi de zi. Sunt și mai grav, și mai puțin grav, depinde, de la caz la caz”, a declarat dr. Alin Vasilescu.

Ca medic, acesta le recomandă oamenilor să consume ciuperci doar din surse autorizate.

”Din punctul meu de vedere, le recomand să consume ciuperci doar din surse verificate, nu ciuperci pe care cred ei că le cunosc. Părerea mea este că sunt mutații ale diferitelor specii de ciuperci, pe care oamenii nu le pot controla. Prea multă lume care are impresia că cunoaște ciupercile a venit cu probleme în ultima vreme”, a precizat sursa citată anterior. 

Managerul SUP este de părere că, față de alți ani, sunt mult mai multe persoane care ajung la spital cu intoxicații cauzate de ciuperci.

De asemenea, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Hunedoara atrag atenția asupra acestei probleme extrem de grave.

”În diferite faze de creștere, o ciupercă otrăvitoare poate să semene foarte bine cu o ciupercă comestibilă. Oamenii ar trebui să nu meargă să culeagă ciuperci dacă nu le cunosc foarte bine și să cumpere ciuperci doar din magazine. Este singurul lucru pe care pot să-l spun populației”, a declarat dr. Cecilia Birău, purtător de cuvânt al DSP Hunedoara.

Aceasta a precizat că, din datele centralizate, anul trecut a fost o singură persoană care prezenta intoxicație cu ciuperci, dar, spre deosebire de acest an, primăvara și vara nu au fost foarte ploioase.

”Acum plouă, este foarte cald și este clar că toate ciupercile se dezvoltă, având condițiile propice. Nu există altă metodă de a te feri de intoxicațiile cu ciuperci decât cumpărându-le din unități unde sunt verificate”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.

Recomandările DSP Hunedoara

Reprezentanții DSP Hunedoara atrag atenția că intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală importantă din cauza frecvenţei crescute a acestora în acest sezon bogat in precipitatii care favorizeaza dezvoltarea ciupercilor spontane, cât şi din cauza gravităţii acestor imbolnaviri. Ele constituie una dintre marile urgenţe medicale, deoarece reprezintă o treime din intoxicaţiile care se soldează cu deces atât la adulţi, cât şi la copii

În Romania exista aproximativ 50 de specii de ciuperci otravitoare (din cele peste 4000 de specii de ciuperci cunoscute) . Cazurile de otrăviri involuntare cu ciuperci sunt determinate de ignoranţa persoanelor care le culeg sau al celor care le procură de la persoane necunoscute, atrag atenția medicii. Simpla experienţă, fie ea şi îndelungată, nu scuteşte de accidente. Toţi culegătorii cu adevărat cunoscători confirmă faptul că, în ciuda atenţiei, cunoştinţei şi a experienţei, au cules de-a lungul anilor şi specii otrăvitoare, pe care le-au putut elimina doar la o a doua verificare atentă. De aceea este obligatoriu să se mai execute cel puţin încă o selecţie după recoltare. Este foarte important, înainte de toate, şi de asemenea absolut necesar, să se renunţe la o serie de superstiţii şi prejudecăţi cu privire la ciupercile mari, deoarece credinţa în “testele populare” este una dintre cauzele majore ale mortalităţii cauzate de ciupercile otrăvitoare din România.

Credinţele false, fie că pot ucide, fie că justifică sau încurajează atitudinea iresponsabilă al unor autonumiţi “culegători de ciuperci” :

  • Ciupercile atacate de către limacşi sau de către insecte nu sunt toxice – fals,chiar şi unele mamifere reacţionează altfel decât omul la ingerarea de ciuperci. De exemplu, cea mai toxică ciupercă pentru om, buretele viperei (amanita faloides), este inofensivă pentru cobai.
  • Schimbarea culorii unei secţiunea ciupercii poate indica toxicitatea ei – fals este o reacţie de oxidare ce nu se produce datorita toxinei.
  • Toate ciupercile cu miros şi gust plăcut sunt comestibile – fals, există specii de temut cu gust şi miros plăcut.
  •  La contactul dintre o ciupercă otrăvitoare şi un obiect din argint acesta din urmă  se înnegreşte –fals înnegrirea argintului este determinată de degajarea hidrogenului sulfurat şi nicidecum de compuşii toxici din ciupercă.
  •  Dacă se gătesc sau se ţin ciupercile în oţet, acestea îşi pierd toxicitatea – fals acidul acetic nu neutralizează nicio toxină izolată până acum din vreo ciupercă toxică),
  •  Prin aruncarea apei în care s-au ţinut sau gătit ciupercile, se micşorează toxicitatea acestora – fals toxinele de temut sunt insolubile în apă
  •  Formarea de hibrizi între speciile toxice şi cele comestibile, ar explica toxicitatea unor ciuperci culese de către persoane cu experienţă  – fals în natură nu au loc hibridări interspecifice, acele persoane “experimentate” culegând de fapt ciuperci toxice.

Orice intoxicaţie cu ciuperci constituie o urgenţă medicală şi trebuieşte tratată ca atare, atrag atenția medicii.

”Atragem atenţia populaţiei asupra riscului la care se expun persoanele care consumă ciuperci culese din mediul natural sau cumpărate de la persoane particulare. Având în vedere că este posibilă o evoluţie gravă, uneori letală a bolii, intoxicaţia cu ciuperci trebuie considerată o urgenţă medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 şi prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă”, arată reprezentanții DSP Hunedoara

În anul 2014 în județul Hunedoara s-au înregistrat 11 cazuri; în 2015 – 3 cazuri ; în 2016 – 6 cazuri și in 2017 – 1 caz.

Carmen COSMAN – PREDA