Artificii legislative/ Termocentralele hunedorene funcționează pe baza unor derogări!

Situație ce pare fără de ieșire la termocentralele hunedorene, care nu mai pot beneficia de o nouă derogare de funcționare legală, dar nici nu au banii necesari investițiilor absolut obligatorii. Statul român recunoaște situația, dar singura care are șanse reale de salvare este Termocentrala Paroșeni. La Mintia nu este indentificată nici măcar sursa de finanțare.

Oficialii Ministerului Energiei spun că, acum în România funcționează 6 termocentrale pe lignit și 2 pe huilă, alcătuite din 16 instalații mari de ardere (IMA).

”Față de limitele prevăzute de Legea 278/ 2013 privind emisiile industriale, numai termocentralele Turceni IMA 2și 3, Rovinari, Ișalnița și Craiova II respectă limitele de emisie, în timp ce Mintia, Paroșeni și Govora nu respectă limitele de emisie sau nu au autorizație integrată de mediu valabilă”, spune secretarul de stat în Ministerul Energiei Iulia Tudorache.

Pe de altă parte, acesta a precizat că legislația privind instalațiile mari de ardere, ca și Tratatul de Aderare al României la UE au prevăzut mai multe derogări în ceea ce privește funcționarea instalațiilor. Practic, termocentralelor pe cărbune la care nu erau fezabile economic investițiile în reducerea poluării li s-a permis să continue să funcționeze pe o perioadă strictă de timp, în timp ce la restul s-a stabilit un termen pentru atingerea unui nivel mai redus al poluării. Iar unele termocentrale pe cărbune – inclusiv cele din Complexul Energetic Hunedoara – au beneficiat de derogarea legală de 20.000 de ore pentru emisii de SO, NO și pulberi.

”Toate aceste instalații au epuizat orele de funcționare și nu pot beneficia de noi derogări”, spune Tudorache, referindu-se și la Mintia cu IMA 1-cu o capacitate de 1056MWt, respectiv Paroșeni – IMA 1 – cu o capacitate de 540 MWt.

Pe de altă parte, prin includerea în Planul Național de Tranziție, aprobat de Comisia Europeană, o serie de instalații au obținut o nouă derogare pentru diferite emisii până la data de 30 iunie 2020, dar de această derogare nu poate fi acordată pentru cele care au beneficiat de prima schemă de ajutor menționată, adică cea cu 20.000 de ore, ci numai cele neincluse.

Oricum termenul de conformare este extrem de limitat și, dacă la Paroșeni lucrurile se mișcă și sunt aproape de finalizare, la Mintia situația este cu adevărat dramatică.

Oficialii Ministerului Energiei recunosc că se caută ”soluții de resuscitare” a grupurilor de la Mintia, dar mai trebuie găsită și sursa de finanțare a investițiilor de mediu.

Cramen COSMAN – PREDA