Ministerul Energiei: Producția de energie pe bază de cărbune se restricționează!

Ministerul Energiei recunoaște că producția de energie pe bază de cărbune va deveni tot mai mică, chiar dacă acum se consideră că are un rol important în asigurarea securității energetice naționale.

Un studiu privind funcționarea în condiții optime a Sistemului Energetic Național (SEN) reliefează necesitatea la această oră a capacităților de producție de enegie pe bază de cărbune. Au fost analizate regimurile de funcționare ale SEN în condițiile în care nu ar exista producție la Termocentralele Mintia și Paroșeni, dar acest lucru ar conduce la suprasarcini pe axul de 220 kV Urechești – Târgu Jiu Nord – Paroșeni – Baru Mare – Hășdat.

”Nefuncționarea grupurilor aparținând Complexului Energetic Hunedoara ar conduce la creșterea transferului de putere dinspre zona de sud a țării către zona centrală și, mai departe, către nordul și vestul SEN”, spune Iulian Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Oficialul precizează că CEH poate să contribuie încă, în anumite situații, la stabilitatea și adecvanța SEN, dar, pe termen mediu și lung, trebuie avut în vedere că producția de energie pe bază de vărbune va deveni tot mai restricționată. În același timp vor fi promovate resursele cu emisii mai reduse de carbon – gen gaze naturale, energie regenerabilă, energie nucleară – coroborat cu creșterea prețului certificatelor de CO2, subliniază sursa menționată anterior.

Ministerul Energiei spune că, cel puțin în acest context, funcționarea CEH este importantă, dar ”nu neapărat în actuala formulă organizatorică și operațională”. Iar acum se caută soluțiile optime de restructurare a companiei energetice hunedorene, care este în colaps.

Carmen COSMAN – PREDA