O contestație ține pe loc proiectul de reabilitare și punere în valoare a Muzeului Mineritului

0
79

Proiectul care vizează reabilitarea și punerea în valoare a Muzeului Mineritului din Petroșani este ținut în loc de o contestație.

Două firme au participat la licitație, iar una dintre ele a contestat selecția de oferte. Așa că, proiectul nu poate înainta până când situația nu va fi clarificată.

“Suntem tot în contestație cu proiectul legat de muzeu. Încă nu am reușit să semnăm contractul. A contestat una dintre cele două firme care a participat la licitație”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

De precizat că municipalitatea din Petroșani a obținut finanțare prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, pentru proiectul „Reabilitarea clădirii Muzeului Mineritului și amenajare muzeistică”. Contarctul de finanțare a fost  semnat anul trecut și are o valoare de 4.947.862,17 lei, din care valoarea nerambursabilă este 4.847.925,35 lei, iar contribuția proprie este în valoare de 99.946,82 lei.

Scopul implementării acestui proiect este de a proteja și promova patrimoniul cultural al zonei prin reabilitarea și amenajarea muzeistică a obiectivului de patrimoniu Muzeul Mineritului din Municipiul Petroșani, crescând astfel atractivitatea acestuia, calitatea serviciilor și informațiilor oferite.

Proiectul prevede regândirea amenajării muzeale și punerea în valoare a obiectelor de știință și tehnică existente, atât în interiorul clădirii, cât și și în spațiul exterior aferent acesteia. Astfel, la finalizarea lucrărilor cuprinse în programul investiţional, clădirea va beneficia și de utilitățile necesare, erspectiv instalații electrice, sanitare, termice, precum și de condițiile de climatizare, siguranță la foc, antiefracție, supraveghere video.

În cadrul proiectului ar urma să se amenajeze o cale de intrare pentru persoanele cu dizabilități locomotorii prin realizarea unei platforme-ascensor automate în zona accesului principal. În interior va fi construit un lift care să asigure accesul de la demisol până în pod.

Muzeul ar urma să fie dotat cu instalații, echipamente pentru asigurarea utilităților și condițiilor de climatizare, dar și un sistem antiefracție.

O altă componentă a proiectului vizează dotarea muzeului cu mobilier pentru expunerea și protecția patrimoniului cultural. Proiectul prevede și amenajarea suprafeței exterioare cu alei, trotuare, spații verzi, precum și realizarea unei platforme betonate pentru prezentarea exponatelor exterioare și a unui spațiu tip piațetă în fața clădirii.

Muzeul Mineritului a fost înfiinţat în anul 1962, dar funcţionează într-o clădire veche de circa 100 de ani. A fost deschis ca un omagiu adus truditorilor din subteran, iniţial fiind axat doar pe tehnicile de exploatare minieră.

Ulterior, şi-a îmbogăţit exponatele şi cu partea de istorie a mineritului, însă fondurile nu au fost niciodată suficiente pentru punerea în valoare a acestei instituţii unice în România.

Muzeul Mineritului din Petroşani evocă istoria mineritului de cărbune şi a dezvoltării tehnicii miniere de exploatare. Conţine 7 săli distincte, în care sunt expuse imagini din zona Văii Jiului, vechi unelte de lucru, precum şi documente şi materiale vechi, care vorbesc despre începuturile mineritului în Valea Jiului.

Carmen COSMAN – PREDA

 

Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here