Barajul de la Valea de Peşti e gol. În circa două săptămâni începe reumplerea lui

După doi ani de la ultimele reparaţii, Barajul Valea de Peşti a fost din nou golit. Încă vreo 15 zile mai durează lucrările, iar mai apoi va începe reumplerea lui, operaţiune care poate dura chiar şi 4 luni, în funcţie şi de cantitatea de precipitaţii ce se va înregistra.

Doar „o lingură de apă”, cum s-ar spune, mai este pe fundul barajului de la Valea de Peşti, după ce acesta a fost golit pentru schimbarea unei vane, după cum a precizat Sorin Corici, şeful Sistemului Hidrotehnic Independent Petroşani al Apelor Române.

„Eu consider că în 15 zile o să începem reumplerea lui. S-au făcut reparaţii lao vană de la casa vanelor şi s-a montat un batardou (n.r. o stavilă de obturare a căii pe conductă), fără de care nu se putea repara vana”,a  declarat Sorin Corici.

În funcţie de cantitatea de precipitaţii înregistrată, reumplerea barajului poate dura între două şi patru luni, a precizat şeful SHI Petroşani.

Barajul de la Valea de Peşti a fost golit, pentru prima dată după 40 de ani, în 2015 tot pentru efectuarea unor lucrări absolut necesare de schimbare a unor vane.

Pentru anii viitori sunt prevăzute noi intervenţii, de data aceasta la masca asfaltică, reparaţii care nu s-au efectuat niciodată din 1973, când barajul a  dat pus în funcţiune.

„În perioada următoare, asta însemnând nu anul acesta, ci în anii viitori, intenţionăm să facem reparaţii la masca asfaltică de la barajă, a explicat Corici.

Pus în funcţiune în urmă cu mai bine de 40 de ani Barajul Valea de Peşti, care are o înălţime de 56 de metri, a fost ridicat din anrocamente şi etanşat în amonte cu o mască din beton asfaltic.

Cu o lungime la coronament de 237,5 metri şi o lăţime de 6,35 de metri, Barajul Valea de Peşti  asigură alimentarea cu apă potabilă  pentru populaţia din Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa şi o parte din Petroşani, dar are şi rol de alimentare cu apă a obiectivelor industriale din Valea Jiului. Datele tehnice arată că  lacul de acumulare de la Valea de Peşti are un volum de 4,5 milioane de metri cubi de apă şi are un luciu de apă de 25 de hectare. Bazinul hidrografic al barajului este de 31 de kilometri pătraţi, în timp ce lacul are o adâncime maximă de 53 de metri şi o lungime de doi kilometri.

Carmen COSMAN – PREDA