Fără semne vitale. Încercări disperate de salvare a vieţii celui de-al doilea miner prins în surpare

0
7872
Foto: Arhiva

Minerul de la Lupeni prins în surpare în această dimineaţă şi pe care echipele de salvare l-au găsit semiconştient este resuscitat la această oră de echipele de prim ajutor, care încearcă să-l readucă la viaţă.

Potrivit informaţiilor, acesta nu prezintă semne vitale, dar protocolul prevede efectuarea manevrelor de resuscitare timp de 45 de minute. Echipele de salvare prezente la Mina Lupeni încearcă cu disperare să îi salveze viaţa.

În momentul în care s-a produs cumplitul accident în subteran mai erau şi alţi mineri, dar aceştia nu au fost în pericol.

“Este brigada cu care se lucrează pe abataj, dar cei doi au fost împărţiţi pentru ridicare de grinzi. Cel accidentat este şeful de schimb, înlocuitorul şefului de brigadă, miner cu experienţă. Erau operaţiuni normale care se desfăşoară în fiecare zi, la fiecare ciclu de avansare a abatajului”, a declarat Samuel Dioane, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

Accidentul de muncă s-a produs în urma unei surpări în abataj, la aproximativ 3 km de la intrarea in mină, la Panoul 9.

“Astăzi, 18.07.2018, în jurul orei 8, la EM Lupeni, în abatajul cu banc subminat pan.9, strat 3, bl.V, o echipă de muncitori din cadrul sectorului I producţie care executau operaţiuni specifice pentru avansarea abatajului au fost surprinşi de o surpare. În urma acesteia, minerul şef de schimb DULEANŢU BOLOSIN GABRIEL LUCIAN a fost accidentat şi în momentul de faţă echipele de salvatori derulează manevrele de resuscitare. Al doilea lucrător, ajutorul miner BĂRBAT RAUL, nu a fost afectat de surpare, el fiind în drum  spre suprafaţă unde va fi evaluat din punct de vedere al stării de sănătate”, au comunicat reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara.

Este al doilea incident de acest gen produs în doar câteva luni în subteranul Minei Lupeni. În data de 5 octombrie o surpare produsă în urma deranjării susținerii abatajului din subteranul minei Lupeni a generat blocarea a trei mineri la peste 400 de metri sub pământ. În momentul surpării în abatajul respectiv se aflau 11 persoane. Opt mineri au părăsit zona periculoasă, șapte dintre ei fiind implicați în derularea operațiunilor de suport tehnic. 3 mineri cu vârste între 39 și 43 de ani au fost blocați de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri. Două dintre victime au decedat ca urmare a traumatismelor suferite după surparea tavanului galeriei, iar un al treilea a fost rănit.

Carmen COSMAN – PREDA

Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here