După tragedie/ Ce acte a solicitat Corpul de Control din Energie de la CEH

Foto: ISU Hunedoara

Corpul de Control al ministrului Energiei trimis la Complexul Energetic Hunedoara după cea mai recentă tragedie produsă în subteran, la Mina Lupeni, a ridicat mai multe documente relevante pentru cercetarea accidentului soldat cu moartea unui miner.

Practic, oficialii din Ministerul Energiei vor să afle ce anume s-a întâmplat în subteran şi care este cauza surprării, care a surprins doi mineri. Unul dintre ei a reuşit să se salveze, dar, din păcate, şeful de schimb, un miner cu experienţă, şi-a găsit sfârşitul în subteran.

„Au solicitat o copie după procesul verbal al ITM-ului şi situaţia susţinerii de la abatajul respectiv, cu intrări, ieşiri, toate materialele care au fost la EM Lupeni. De asemenea, am mai făcut o notă privind evenimentul produs la abatajul frontal cu banc subminat de cărbune, panoul 9 stratul III, blocul V de la EM Lupeni, care este o radiografie a evenimentului: câţi oameni au fost plasaţi la brigada respectivă, fiecare ce lucrări avea de efectuat”, a declarat Samuel Dioane, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

După o tragedie similară, produsă în octombire 2017 şi soldată cu doi morţi, minerii de la Lupeni au reclamat calitatea slabă a stâlpilor folosiţi în subteran, dar şi numărul insuficient al elementelor de susţinere necesare. De această dată, spune Dioane, lucrurile nu mai stau la fel.

„De la venirea mea pe postul de director general, absolut toate exploatările miniere au primit toată susţinerea necesară: stâlpi SVJ, console, plasă, lemn, tot ceea ce s-a solicitat. A fost o deschidere maximă, astfel încât să avem abatajele echipate corespunzător pentru evitarea oricăror evenimente neplăcute. În situaţia abatajului respectiv, acesta se afla pe faza de ridicare de grinzi. Se afla pe 2 grinzi, urma să fie ridicată a treia grindă. Erau 67 de grinzi pe vatră care urmau să fie ridicate şi 67 de stâlpi SVJ, deci lucrătorul respectiv putea să îşi aleagă oricare din echipamente. Nu era nici un fel de problemă. Echipamente erau suficiente. Ce s-a întâmplat exact acolo, nu ne putem pronunţa noi, doar ancheta ITM va stabili cu exactitate. (…) Nu se putea pune problema că nu au fost echipamente. În plus, mai aveau rezerve de stâlpi. Cred că erau aproximativ 100 de stâlpi care puteau fi introduşi în subteran în cazul în care era necesar. Din discuţiile purtate cu lucrătorii de acolo, inclusiv cu unul dintre minerii care a participat şi la scoaterea victimei, nu sunt probleme pe parte de susţinere. Nu au fost şi nu sunt. (…) Sunt şi stâlpi din Polonia, iar o parte făcuţi de Gerom, dar ambele contracte respectă fişa tehnică şi standardul de calitate. Au aceleaşi caracteristici tehnice şi stâlpii din Polonia şi cei făcuţi de Gerom”, a  mai spus Dioane.

Reamintim că un miner de la Lupeni şi-a pierdut viaţa într-un cumplit accident produs miercuri dimineaţa în subteran. Doi ortaci au fost prinşi de surparea unei galerii, dar unul dintre ei a reuşit să se salveze. Al doilea, însă, un miner cu experienţă, a pierit în adâncurile pământului, în ciuda intervenţiei echipelor de salvare.

Potrivit Complexului Energetic Hunedoara, miercuri dimineaţa, în jurul orei 8, la EM Lupeni, în abatajul cu banc subminat pan.9, strat 3, bl.V, o echipă de muncitori din cadrul sectorului I producţie care executa operaţiuni specifice pentru avansarea abatajului a fost surprinsă de o surpare. Minerul şef de schimb Duleanţu Bolosin Gabriel Lucian, în vârstă de 42 de ani, a fost accidentat după surparea galeriei. Al doilea lucrător, ajutorul miner Bărbat Raul, nu a fost afectat de surpare, iar în jurul orei 11.00, acesta a fost scos la suprafaţă. A ieşit pe picioarele lui din mină, conştient şi cooperant, au comunicat echipele de salvare.

La gura minei au fost trimise 2 ambulanţe SMURD şi SAJ, o autospecială complexă şi un container multirisc de la Detaşamentul Petroşani. De asemenea, a fost prealertat un elicopter SMURD de la Arad, dar din păcate pentru şeful de schimb nu s-a mai putut face nimic.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a declanşat o anchetă în acest caz, dar accidentul este cercetat şi de procurori.

Este al doilea incident de acest gen produs în doar câteva luni în subteranul Minei Lupeni. În data de 5 octombrie o surpare produsă în urma deranjării susținerii abatajului din subteranul minei Lupeni a generat blocarea a trei mineri la peste 400 de metri sub pământ. În momentul surpării în abatajul respectiv se aflau 11 persoane. Opt mineri au părăsit zona periculoasă, șapte dintre ei fiind implicați în derularea operațiunilor de suport tehnic. 3 mineri cu vârste între 39 și 43 de ani au fost blocați de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri. Două dintre victime au decedat ca urmare a traumatismelor suferite după surparea tavanului galeriei, iar un al treilea a fost rănit.

Carmen COSMAN – PREDA