Pe mâna cui a pierdut Apa Serv Valea Jiului câteva zeci de mii de lei. Paguba nu mai poate fi recuperată

0
490

Operatorul de apă şi apă uzată din Valea Jiului a rămas cu o „gaură” de câteva zeci de mii de lei şi asta din cauză că nu s-a făcut o evaluare diferenţiată pentru tipurile de construcţii de la staţia de tratare a apei Zănoaga şi MHC-ul de la Polatişte. Este vorba despre impozitele şi taxele locale pe care Apa Serv le-a plătit către Primăria Municipiului Petroşani. Sunt câteva zeci de mii de lei calculaţi în plus în 2016 faţă de 2017, conform datelor oficiale. Evaluarea şi diferenţierea clădirilor pe categorii trebuia făcută de proprietarul legal, în acest caz Consiliul Judeţean Hunedoara.

Apa Serv Valea Jiului a achitat taxele şi impozitele chiar de când a primit înştiinţarea de plată, pentru a nu se trezi cu majorări şi penalităţi de întârziere, dar a contestat în instanţă sumele, sperând că va câştiga şi astfel va scăpa de plata întregii sume.

„Conform Codului Fiscal, până în anul 2015 pe bunurile de natura domeniului public nu se plăteau nici taxe, nici impozite. Odată cu modificarea Codului Fiscal, şi pentru bunurile de natura domeniului public se plătesc taxe, doar că fac excepţie cele care intră în categoria construcţiilor hidrotehnice. Noi, la momentul la care am depus declaraţia la Primăria Petroşani – şi la toate primăriile – pentru anul 2016, am depus şi un memoriu tehnic prin care spuneam că spaţiile şi toate obectivele pe care noi le avem fac parte din categoria construcţiilor hidrotehnice. Primăria Petroşani nu a ţinut cont de memoriul nostru şi ne-a aplicat taxa pe clădire la întreaga valoare a obiectivului, ceea ce însemna construcţie, bazine, absolut tot ce se află la Staţia Zănoaga şi MHC Polatişte. Noi am plătit taxele – 87.000, ca să nu ajungem la majorări şi penalităţi, şi am contestat între timp. Suma a fost mare şi din cauză că evaluarea lor nu a fost făcută diferenţiat, astfel încât să se stabilească: asta este valoarea clădirii, care este cu destinaţie de atelier, vestiar, altă activitate decât cea pentru procesul tehnologic. Evaluarea o face proprietarul, care este Consiliul Judeţean în acest caz. Noi, Apa Serv, puteam face evaluare doar la solicitarea CJ Hunedoara pentru ca noi să ne putem deduce cheltuiala. La sfârşitul anului 2016, în decembrie, s-a făcut evaluarea, astfel că în 2017 taxa pentru clădire pe care am plătit-o a fost de 5.602 lei, faţă de 87.200 pe care îi plătisem cu un an înainte”, a explicat Roxana Benke, Şef Departament Economic în cadrul Apa Serv Valea Jiului SA.

Odată cu pierderea procesului, banii rămân plătiţi, iar paguba nu mai poate fi recuperată. De atunci, spune sursa citată anterior, nu au mai fost astfel de probleme şi cele mai multe UAT-uri ţin cont de memoriile trimise.

Pe scurt, vorbim despre un utilaj clasificat în actele contabile drept clădire, care a adus ApaServ Valea Jiului SA în situația de a plăti impozite mult majorate. Problema vine din urmă, de pe vremea în care Codul Fiscal avantaja aceste construcții. ApaServ a încercat să scape în instanță de plata sumei calculate drept impozit și să arate că este o eroare de înregistrare contabilă, unde nu s-a făcut defalcarea, dar în sala de judecată Primăria Petroşani a avut câştig de cauză în cele din urmă.

Evaluarea ”eronată” a ieșit la iveală după modificarea prevederilor Codului Fiscal, când a venit și decizia de impunere de la Serviciul Impozite și Taxe Locale al Primăriei Petroșani, în iune 2016. Cei de la ApaServ au conștientizat că, practic, plătesc impozit și pentru utilajul în sine, trecut ca și clădire, și care ocupă cea mai mare parte a suprafeței incluse în calcul.

ApaServ Valea Jiului SA a fost înființată prin Hotărârea Consiliului Județean Hunedoara nr. 217/2007 prin reorganizarea Regiei Autonome a Apei Valea Jiului, și funcționează în directa subordine a CJ Hunedoara. Clădirile sunt proprietatea județului Hunedoara, fiind doar administrate de ApaServ. Aici intervine responsabilitatea administrației publice județene.

Carmen COSMAN – PREDA

Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here