Acţiuni în forţă pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor. O bătrână a murit luată de apele care au năvălit în gospodăria ei!

Foto: ISU Hunedoara

Zeci de echipe de intervenţie ajutate de utilaje speciale continuă să acţioneze în comuna Vaţa de Jos pentru îndepartarea efectelor inundaţiilor. De asemenea, în zona afectată vor veni doi inspectori DSP pentru asigurarea potabilizarii apei din fântânile afectate.

Din partea ISU Hunedoara s-a intervenit cu 3 camioane de intervenție, 9 motopompe, 1 microbuz, 3 Apic Dacia Duster, 1 ARO, 1 ofițer și 37 subofițeri. De la IJJ – 1 ofițer și 24 subofițeri.  SGA Deva, formația Ape Brad intervine cu 2 motopompe și 5 angajați.  IPJ – 4 agenți de poliție;  SVSU/ CLSU – 10 Persoane, 1 autospeciale, 1 motopompă, 1 tractor, 1 basculantă, 1 caterpilar.

Potrivit ISU Hunedoara, pe timpul nopții în zonă afectată de viitură o patrulă de jandarmi și o altă de polițiști a Secției Baia de Cris au acţionat pentru protecția cetățenilor și a bunurilor. DE asemenea, o echipă, alcătuită din subprefectul județului Hunedoara, prim adjunct al ISU Hunedoara și primarul comunei Vată de Jos, au făcut o evaluare a zonei afectate de fenomenele meteo periculoase. Primele centralizări arată că torentul a intrat în 120 de curți și beciuri și a luat mai multe autoturisme. Zeci de oameni au acţionat în zona inundată încă de ieri, imediat după producerea inundaţiei generate de o scurgere masivă pe versanți, care acum s-a retras în totalitate din zonă afectată.

Reamintim că marţi s-au înregistrat inundații în trei localităti din comuna Vaţa de Jos în urmă unei ploi torențiale de scurtă durată. O femeie de 70 de ani din localitatea Basarabasa și-a pierdut viață după ce a fost surprinsă și luată de viitură în curtea sa. Apa a intrat în mai multe gospodării și anexe din localitătile Prăvăleni, Ciungani și Basarabasa și a afectat un drum comunal. În cel mai scurt timp au ajuns în zonă afectată de inundații câteva zeci de pompieri ai Detașamentelor Deva și Hunedoara și ai Stației Brad care au început operațiunile de evacuare a apei. Timp de o oră, nordul și vestul județului Hunedoara s-au aflat sub incidența codului portocaliu de fenomene meteo periculoase caracterizat de averse de ploaie care au putut ajunge la 45 litri pe metru pătrat.

În comuna Vaţa de Jos s-a deplasat o cisternă de transport apa potabilă (6000 l) pentru distribuirea către populația afectată.

Carmen COSMAN – PREDA