Cantitatea de apă meteorică facturată instituţiilor publice şi agenţilor economici a fost limitată!

Au fost vii discuţii privitoare la cantitatea de apă meteorică evacuată facturată instituţiilor publice şi agenţilor economici, sumele de plată fiind foarte mari. A plouat foarte mult şi acest lucru s-a resimţit în facturile emise de Apa Serv către cele două categorii de abonaţi.

De exemplu, numai la Petroşani municipalitatea ar fi trebuit să achite pentru luna iunie 120.000 de lei, în condiţiile în care până acum factura lunară era de circa 3.000 de lei. Edilii au făcut o adresă către operatorul de apă potabilă şi apă uzată din Valea Jiului prin care au explicat că suma facturată este exorbitant de mare şi au comunicat că nu sunt de acord cu plata ei. Sume foarte mari au avut de achitat şi celelalte administraţii publice din Valea Jiului, dar şi operatorii economici şi cei mai mulţi au anunţat că nu le vor achita. Nu au fost afectaţi şi abonații casnici de această creștere a cantităților de apă meteorică măsurată și comunicată de ANM şi asta deoarece facturarea apei meteorice pentru populație se face, potrivit contractului, cu o cantitate fixă de 0,9 mc/lună.

Situaţia creată de ploile abundente din ultimele luni, raportată la sumele facturate, a fost analizată de oficialii Apa Serv, care au şi solicitat forurilor legale recalcularea cantităților de apă meteorică facturate pentru agenții economici și instituțiile publice. Potrivit unui comunicat de presă, Apa Serv Valea Jiului a făcut demersuri în vederea obținerii aprobărilor necesare pentru stabilirea cantității maxime de precipitații care se va lua în calcul la determinarea cantității de apă meteorică facturată pentru zilele cu precipitații însemnate cantitativ, precum și în vederea recalculării cantității de apă meteorică facturată în luna iulie 2018. Iar în ultima şedinţă a AGA de la Apa Serv a fost luată şi o decizie în acest sens.

Astfel, s-a aprobat „cantitatea maximă de precipitaţii zilnice ce se iau în calcul pentru determinarea cantităţii de apă meteorică evacuată pentru agenţii economici şi instituţiile publice la valoarea de 5 litri/mp/zi, păstrându-se în continuare formulele de calcul, conform legislaţiei în vigoare”.

Codurile galbene și portocalii de precipitații și recordurile istorice înregistrate din punct de vedere al volumelor de apă meteorică, comunicate de Administrația Natională de Meteorologie, în baza informațiilor cărora se calculează indicele de facturare a apei meteorice persoanelor juridice au generat o creștere considerabilă a valorii facturate în luna iulie 2018.

Carmen COSMAN – PREDA