Cel puţin jumătate din reţelele de apă pluvială din Petroşani sunt înfundate. Nu au mai fost curăţate din 1998!

În proporţie de cel puţin 50%, reţelele de apă pluvială din Petroşani sunt colmatate. Nu au mai fost curăţate din 1998, spune primarul Tiberiu Iacob – Ridzi.

Edilii din Petroşani aşteaptă să poarte discuţii amănunţite cu reprezentanţii Apa Serv Valea Jiului SA în privinţa reducerii costurilor pentru apa pluvială facturată de operator. Facturile pentru luna iune a fost colosale, după ce a plouat torenţial zile în şir, iar muncipalitatea din Petroşani a refuzat să achite suma de 120.000 de lei. În plus, consilierii judeţeni ai PNL  au propus un proiect de hoărâre, bazat pe noua lege intrată de joi în vigoare, prin care aceste costuri să fie preluate şi suportate de către Consiliul Judeţean Hunedoara, care este principalul acţionar al operatorilor de apă din judeţ, adică Apa Serv Valea Jiului şi Apa Prod Deva.

„Am îneles că luni a avut loc un CA la Apa Serv şi au stabilit nişte limite mai mici pentru apa pluvială pe zile. Acum urmează să avem o serie de întâlniri, să vedem cum se face calculul. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, a  intrat în vigoare noua lege cu privire la facturarea acestei ape şi condiţiile de facturare se schimbă radical, în sensul în care operatorul de apă trebuie să factureze această apă în funcţie de costurile pe care le are cu colectarea, transportul şi tratarea acestei ape. Toată această apă care va fi facturată către noi şi către populaţie trebuie să se reflecte în costurile pe care le are cu preluarea şi cu prelucrarea acestei cantităţi de apă. Într-un cuvânt trebuie să ştim exact care este cantitatea şi care sunt costurile pe care operatorul le are. Vor fi şi discuţii legate de capacitatea pe care le are acest sistem de colectare, de faptul că la Petroşani cred că este o situaţie mai specială: o parte din conductele de apă pluvială intră şi în colectorul de apă menajeră, iar pe de altă parte o însemnată  cantitate de apă se scurge în râurile şi pâraiele care sunt pe raza municipiului Petroşani, Asta înseamnă că acolo Apa Serv nu ar trebui să aibă nici un fel de cost decât cu întreţinerea acestor conducte. Din păcate, această reţea este colmatată în proporţie de cel puţin 50%. Deci cred că trebui făcută şi o acţiune de decolmatare şi de curăţare a acestor conducte”, a declarat Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

Ridzi spune că municpalitatea nu are banii necesari pentru a plăti aceste sume uriaşe, factura pentru luna iunie fiind de 120.000 lei.

Pe de altă parte, o iniţiativă depusă la CJ Hunedoara de către consilierii PNL prevede ca toate aceste costuri să fie preluate de CJ Hunedoara, începând cu 1 ianuarie 2019, deci pe noul exerciţiu financar.

„Legea 215/ 2018 aduce două îmbunătăţiri substanţiale la legislaţia cu privire la facturarea apei meteorice pe teritoriul României. Dacă până acum exista o formulă de calcul reglementată de ANRSC ce se referă la suprafeţe, permeabilitate şi capacităţile de transport spre staţiile de epurare, această lege modifică radical filozofia şi nu mai vorbeşte despre preţuri ale operatorului, ci vorbeşte despre costuri.  De azi înainte, operatorul nu mai are voie să factureze la preţul stabilit prin acele modalităţi, ci este obligat să îşi calculeze costurile cu preluarea, transportul, epurarea şi evacuarea apei pluviale. Noi am propus ca Apa Serv şi Apa Prod să stabilească cu exactitate întinderea cheltuielilor lor cu privire la aceste elemente legate de apa pluvială, adică preluare, transport, epurare şi evacuare. De asemenea, am solicitat susţinerea acestui cost de către CJ Hunedoara. Nu mi se pare normal ca într-o societate de consum, societate de capital, utilizatorul să pălătească cu forţa un serviciu, fie că doreşte, fie că nu doreşte. Alegem să consumăm gaz metan, alegem să plătim telefonie, curent electric, dar nu este normal să nu putem să ştim exact pentru ce plătim apa meteorică. Noi trebuie să plătim doar acele servicii pe care alegem să le folosim. Nu este normal să ni se impună un anumit cost”, a explicat Adrian David, consilier al primarului Tiberiu Iacob – Ridzi şi fost preşedinte al CJ Hunedoara.

David arată că zeci de milioane de lei din bugetul CJ Hunedoara rămân anual necheltuite, astfel că se poate găsi o resursă bugetară pentru ca administraţia judeţeană să suporte aceste costuri.

Carmen COSMAN – PREDA