Deputat PNL: În mineritul Văii Jiului s-a produs un jaf incredibil

2
223

Deputatul PNL Lucian Heiuş atrage atenţia că în mineritul Văii Jiului s-a produs un jaf incredibil şi asta fără ca vreun responsabil să păţească ceva. În doar câţiva ani de la înfiinţare, Complexul Energetic Hunedoara a ajuns de la zero datorii la titulatura de cel mai mare datornic al României.

Deputatul hunedorean a subliniat că, de la data de 1 ianuarie 2019 pe Mina Lupeni va fi pus lacătul şi aici vor mai lucra doar câţiva oameni la programul de închidere. Heiuş este de părere că este păcat că s-a ajuns în această situaţie şi spune că periodic, mai ales în preajma alegerilor, majoritatea politicienilor şi, în special PSD, au lansat promisiuni pentru revitalizarea zonei.

„S-a produs un jaf incredibil, indiferent cum s-a numit această companie minieră din Valea Jiului. S-au îmbogăţit, au jefuit-o şi cei care au avut de suferit au fost oamenii care intrau şi de multe ori cu preţul vieţii scoteau cărbunele la suprafaţă. Iar cei care erau numiţi în funcţiile de conducere nu aveau din păcate alt scop decât să îşi facă plinul, să ia nişte salarii incredibil de mari, cel puţin în ultima perioadă, să nu răspundă de nimic şi dacă puteau să îşi mai facă şi nişte afaceri pe lângă nu aveau nicio reţinere să o facă. Când a fost înfiinţat. Complexul Eneregtic a avut zero datorii. Ce s-a întâmplat în câţiva ani: a ajuns cel mai mare datornic al României. Aţi auzit vreun director al acestei companii care să răspundă? De vreun membru al CA al acestei companii care să fie tras la răspundere pentru că a permis să se acumuleze aceste datorii sau cum au putut să conducă aşa de neeficient încât să ajungă la mii de miliarde datorii? Nimeni, niciodată! Şi vorbesc de toţi cei care au condus această companie, de toţi cei care au fost vremelnic în fruntea acestei companii. Toţi sunt vinovaţi de ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă în Valea Jiului. Şi mi-aş dori să ajungă cineva să-i tragă la răspundere”, a declarat Lucian Heiuş în cadrul unei conferinţe de presă.

Este conştient că nu se mai poate face minerit la fel ca acum 20 de ani, când zeci de mii de mineri erau angajaţi, dar spune că nici nu poate fi lăsat de izbelişte zăcământul de huilă.

„Nu poţi să mai faci mineritul de acum 20 de ani, dar nu este nici normal să ai nişte zăcăminte şi să le laşi îngropate în pământ. Nu este nici normal să le scoţi la suprafaţă cu oameni care mor, când există tehnologii foarte moderne. Din punctul nostru de vedere, exploatarea resurselor din Valea Jiului trebuie să continue Trebuie să se găsească soluţiile corecte şi eficiente care să aducă la suprafaţă bogăţiile care există în subteranul Văii Jiului. Trebuie în acelaşi timp să recunoaştem că nu putem să mai dăm de lucri la 50 – 60.000 de mineri. Poate se mai poate pentru 1000 – 2000 de mineri, dar care să lucreze eficient şi în condiţii de securitate maximă. Viaţa unui om este mult mai importantă decât orice altceva şi este inadmisibil ca an de an oameni să moară în continuu în subetranul acestei zone şi nimeni să nu răspundă. Soluţiile trebuie să le găsească cei care sunt specialişti în minerit”, a explicat parlamentarul hunedorean.

Pe de altă parte, acesta a subliniat că Româna nu poate renunţa pur şi simplu la termocentralele de la Paroşeni şi Mintia, fiind în joc însăşi securitatea energetică a ţării.

De precizat că, de-a lungul timpului, companiile miniere au fost în centece unor anchete derulate de diverse instituții, dar majoritatea au “murit” aproape din fașă.

Carmen COSMAN – PREDA

Comments

comments

2 COMENTARII

  1. […] „S-a produs un jaf incredibil, indiferent cum s-a numit această companie minieră din Valea Jiului. S-au îmbogăţit, au jefuit-o şi cei care au avut de suferit au fost oamenii care intrau şi de multe ori cu preţul vieţii scoteau cărbunele la suprafaţă. Iar cei care erau numiţi în funcţiile de conducere nu aveau din păcate alt scop decât să îşi facă plinul, să ia nişte salarii incredibil de mari, cel puţin în ultima perioadă, să nu răspundă de nimic şi dacă puteau să îşi mai facă şi nişte afaceri pe lângă nu aveau nicio reţinere să o facă. – Amanunte in Informatia Vaii Jiului […]

  2. […] „S-a produs un jaf incredibil, indiferent cum s-a numit această companie minieră din Valea Jiului. S-au îmbogăţit, au jefuit-o şi cei care au avut de suferit au fost oamenii care intrau şi de multe ori cu preţul vieţii scoteau cărbunele la suprafaţă. Iar cei care erau numiţi în funcţiile de conducere nu aveau din păcate alt scop decât să îşi facă plinul, să ia nişte salarii incredibil de mari, cel puţin în ultima perioadă, să nu răspundă de nimic şi dacă puteau să îşi mai facă şi nişte afaceri pe lângă nu aveau nicio reţinere să o facă. – Amanunte in Informatia Vaii Jiului […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here