OMAGIU. Monumentul salvatorilor minieri, la 10 ani de la tragedia de la Mina Petrila

Foto: Arhiva
Foto: Arhiva

La 10 ani de la tragedia care a indoliat mina Petrila şi întreaga Vale a Jiului, salvatorii minieri – “îngerii din iad”, vor avea un monument dedicat lor. Un monument care se doreşte a fi o recunoaştere a activităţii deosebit de dificilă şi plină de pericole pe care o desfăşoară aceştia, ridicat la iniţiativa Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă, condusă de Artur Găman – directorul INSEMEX Petroșani.

Monumentul va fi amplasat la Petrila, în incinta fostei exploatări miniere, după ce la Petroşani discuţiile dintre reprezentanţii Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă şi administraţia publică locală nu au condus spre un numitor comun.

“Este în lucru, la Cluj. Intenţionăm să îl dezvelim pe 15 noiembrie, la 10 ani de la tragedia de la Mina Petrila”, a declarat Artur Găman, preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Minieri și de Suprafață şi director al INSEMEX Petroșani.

Intermediarul realizării acestui proiect, a precizat Artur Găman, este Ion Barbu, artistul care s-a implicat direct în lupta pentru salvarea clădirilor istorice de pe fosta platformă industrială a Minei Petrila.

Salvatorii minieri sunt o categorie aparte, sunt oameni care privesc moartea în ochi atunci când intră în măruntaiele pământului în misiunile de salvare. Nu o dată au căzut la rândul lor victime în urma operațiunilor dramatice desfășurate în subteran, după o explozie ori o surpare. Au fost numiți ”îngerii din iad”, tocmai prin natura ocupației lor, care este printre cele mai pline de pericole nu doar din România, ci din lume. Pentru ei, pentru omagierea muncii și a sacrificiului acestora, Asociația Salvatorilor Minieri și de Suprafață, condusă de Artur Găman – directorul INSEMEX Petroșani, a decis să realizeze pe propria cheltuială un monument al salvatorilor minieri. Un salvator minier se formează în ani mulți de muncă, intervenții si antrenament continuu, iar pregătirea lor este extrem de complexă. Și asta pe lângă faptul că salvatorul trebuie să fie un specialist de elită în calificarea lui inițială. Solidaritatea, empatia, iubirea de semeni, disciplina și simțul acut al datoriei sunt cuvintele, calitățile care le guvernează misiunile acolo, în măruntaiele pământului, când se lucrează contra-cronometru și când orice minut poate face diferența dintre moarte și viață.

Carmen COSMAN – PREDA