Eroii omagiaţi la 1.600 de metri altitudine

Eroii din Primul Război Mondial vor fi omagiaţi în Pasul Vâlcan, la peste 1.600 de metri altitudine.

Manifestarea este organizată de Consiliul Local şi Primăria Municipiului Vulcan şi este intitulată generic „De la război la Marea Unire”, fiind consacrată luptelor crâncene purtate de Armata Română în Primul Război Mondial în această zonă, care au deschis drumul spre Marea Unire de la 1918.

Evenimentul are loc sâmbătă, 25 august, de la ora 11.00, în Pasul Vîlcan, la cota 1621m.

Este, practic, un recurs la istorie, menit să readucă în atenția oamenilor faptele de vitejie de acum un secol, săvârşite de oamenii Văii Jiului și de Armata Română, în luptele grele care s-au dat pe frontul Primului Război Mondial, deschis în august 1916 chiar pe crestele Vîlcanului, în trecătoarea alpină care separa în acele timpuri România de Imperiul Austro-Ungar.

Întru cinstirea memoriei eroilor, a celor care s-au jertfit pentru Patrie, în urmă cu doI ani în Pasul Vîlcan, la 1621 m altitudine , chiar la graniţa dintre Hunedoara și Gorj, a fost ridicat un complex statuar dedicat Eroilor din Primul Război Mondial, care cuprinde o cruce impunătoare, dar şi busturile generalilor Ion Culcer, Dumitru Cocorăscu, Ion Dragalina, precum și al Majestății Sale Ferdinand I Întregitorul, Regele Românilor în perioada Marelui Război. În plus, pe fosta linie de front au fost amenajate câteva tranșee de luptă şi au fost aduse tunuri și alte accesorii militare, fiind astfel recreată imaginea luptelor de acum 100 de ani.

Anul acesta, celor 4 busturi existente li se vor mai adăuga încă 4  ale Reginei Maria, Ecaterinei Teodoroiu, Generalului Dragalina si al locotenentului Popoviciu, luptãtor care a tinut piept timp de o sãptãmânã, în munti, armatei austro-ungare.

Carmen COSMAN – PREDA