O altfel de reconstrucţie ecologică la Lupeni. Autorizaţii de construcţie contra plantări de copaci!

878

Un grup de consilieri locali din Lupeni vrea să implementeze un program de  recosnrtucţie ecologică a localităţii. Un proiect mai neobişnuit, în care, dacă va fi aprobat, autorizaţiile de construcţie vor fi eliberate doar contra plantărilor de copaci.

Astfel, conform proiectului de hotărâre iniţiat de consilierii locali PNL de la Lupeni, orice persoană fizică sau juridică ce solicită autorizaţie de construcţie pentru o locuinţă sau alte categorii de construcţii pe teren concesionat să aibă obligaţia să planteze arbori pe domeniul public. Locaţia ar urma să fie indicată de Biroul Cadastru şi Agricultură din Primăria Lupeni, în colaborare cu Biroul Urbanism şi Mediu.

Pentru fiecare construcție de locuit se vor planta trei pomi. Pentru garaje sau anexe, câte un pom. În cazul blocurilor de locuințe, câte un pom pentru fiecare apartament. Companiile care construiesc hale industriale sau spații comerciale trebuie să planteze un pom pentru fiecare 100 metri pătrați construiți

„Solicitantul se va hotărî ce arbori va planta, putând alege dintre următoarele specii: brad, molid, pin, platan, tei, salcâm, plop, fag, stejar, mesteacăn, castan, gorun sau alte plante ornamentale şi va respecta indicaţiile Biroului Cadastru şi Agricultură privind momentul plantării”, se arată în proiectul de hotărâre de consiliu, ce va fi discutat în şedinţa din data de 30 august.

Proiectul de hotărâre mai stipulează că arborii trebuie achiziţionaţi chiar de către solicitantul autorizaţiei de construire, iar plantarea acestora trebuie făcută până la recepţia de terminare a lucrării.

Sunt prevăzute şi sancţiuni pentru cei care nu vor respecta hotărârea, în cazul în care va fi aprobată, care pot ajunge până la 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 1.000 de lei pentru persoanele juridice.

Nu este pentru prima dată când aleşii PNL gândesc un program pentru „schimbarea la faţă” a Lupeniului. Astfel, în  data de 12 aprilie 2018 au depus un proiect denumit „Lupeni-oraş curat”, prin care îşi doresc ca administraţia publică să premieze cel mai frumos balcon, cea mai frumoasă gradină din faţa blocului sau cea mai frumoasă gradină de casă. Acesta proiect nu a intrat până acum pe ordinea de zi a Consiliului Local.

Carmen COSMAN – PREDA