S-a semnat contractul pentru asfaltarea drumului spre Parâng. După 18 ani de la clasificarea ca drum judeţean

18 ani au trecut de când DJ 709F, care duce în Staţiunea Parâng, a fost clasificat ca drum judeţean. Luni s-a semnat contractul de finanţare care vizează reabilitarea acestei căi de acces. Cu o întârziere de un an şi jumătate, generată de contestaţiile formulate după organizarea licitaţiei.

Drumul de la Cabana Rusu spre Parâng va fi în sfârşit reabilitat. Luni s-a semnat şi contractul dintre Consiliul Judeţean Hunedoara şi firma Strabag, câştigătoarea licitaţiei organizată de autoritatea judeţeană. Iar în data de 3 septembrie se va semna şi ordinul de începere a lucrărilor.

„Contractul acesta a avut contestaţii de aproximativ un an şi jumătate. Cam cu atât s-a întârziat începutul lucrărilor. Cred că această zonă poate rivaliza cu orice altă staţiune din Bavaria sau Austria. Consider că eficienţa investiţiei pentru realizarea unui turism european este maximă şi nu doar pentru relaţia Cabana Rusu – Parâng, ci pentru tot ce înseamnă o gândire integrată de dezvoltare a unei zone turistice de excepţie şi mă refer în general la toate locaţiile turistice din Valea Jiului. Mulţumirile mele sunt adresate şi cabanierilor din Parâng, cu care am avut câteva discuţii şi lor trebuie să le spun că încercările naostre au fost continue pentru definitivarea investiţiei. Acum avem o sentinţă definitivă a Curţii de Apel Alba Iulia şi un câştigător al licitaţiei”, a declarat Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Drumul spre Parâng a fost clasificat de la drum forestier la drum judeţean în urmă cu 18 ani şi de atunci, periodic, a tot fost asfaltat. Cu promisiuni.

„În 2000, când am ajuns vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, prima hotărâre de Guvern pe care am semnat-o împreună cu prefectul de atunci, Sorin Apostu, a fost clasificarea drumului Cabana Rusu – Parâng ca drum judeţean. După 18 ani, ca administrator public al judeţului, asist la semnarea contractului de finanţare şi mă bucur că într-adevăr se întâmplă ceva în Parâng”, a spus Costel Avram, administrator public al judeţului Hunedoara.

Proiectul are un termen de finalizare de 27 de luni, valoarea totală a acestuia fiind de 17, 308 milioane de lei.

Contractul s-a semnat sus, în munte, unde va fi punctul terminus al modernizării căii de acces, iar acolo a fost prezent şi reprezentantul firmei Strabag, care va executa lucrarea, Marius Ungureanu, directorul Sucursalei Vest a companiei. Acesta a mărturisit că este un proiect destul de greu şi că, la un moment dat, nu mai credea că se realizează.

„Personalul este pregătit pentru a începe lucrarea. Am fost îndrăgostit de acest peisaj minunat şi am fost unul dintre cei care nu au cedat în decursul licitaţiei. Îmi pare rău că s-a întârziat atât, noi doream să începem mai repede. Chiar poate ne pierdusem şi ultima speranţă că vom începe acest drum. E o provocare, pentru că nu este simplu, dar drumurile uşoare, cele de la câmpie, s-au cam terminat, au fost prea multe campanii electorale…Aşa că este momentul să ne pregătim să urcăm la munte. Acesta este primul, o lucrare de pionierat, pentru că de acum încolo eu sunt convins că se va pune un accent foarte mare pe drumurile de munte”, a declarat Marius Ungureanu.

Cei mai nerăbdărori să înceapă lucrările sunt, cu siguranţă, cabanierii care nu o dată au vorbit despre necesitatea unei căi moderne de acces. Au fost destule cazuri în care turiştii s-au întors din drum când au aflat că nu se poate urca cu maşina, iar de pierdut a avut turismul, în general.

„După părerea mea, reabilitarea acestui drum ar însemna să nu mai fim nişte turişti sezonieri. Am putea practica turismul tot anul. Numărul turiştilor eu cred că s-ar tripla. Foarte mulţi turişti din alte zone ale ţării nu reuşesc să ajungă în această zonă pentru că nu le permite timpul să plece vinerea de la serviciu şi să ajungă în timp util la telescaun. Dacă vin cu maşinile lor, nu mai vin şi a doua oraă, cu siguranţă, pentru că drumul este foarte rău. Îi aducem cu maşinile noastre şi după trei ani, din cauza stării proaste a drumului, trebuie să ne schimbăm maşinile”, a precizat Răzvan Marica, vicepreşedintele Asociaţiei Cabanierilor din Parâng.

Sunt 3,7 kilometri de drum de reabilitat, de lărgit şi modernizat, cu rigole betonate, 23 de podeţe, gabioane, ziduri de sprijin şi parapeţi de siguranţă. Este necesar, în total, conform constructorului, de vreo 20.000 mc de beton, care trebuie aduşi sus, în munte.

Carmen COSMAN – PREDA