“Centenarul de 200 de ani” produce sancţiuni. Avertisment scris pentru directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva

Foto: Ancheta de Hunedoara

Liliana Ţolaş, directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva va fi sancţionată de reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara, în subordinea căruia funcţionează instituţia, cu avertisment scris. Sancţiunea i se trage de la „Centenarul de 200 de ani”, o gafă de proporţii a oficialilor instituţiei de cultură.

În scopul marcării Centenarului Marii Uniri de la 1918, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva a avut inițiativa de a crea și amplasa în spațiul public hunedorean o serie de materiale de promovare a evenimentului istoric. A achiziționat mash-uri de diferite dimensiuni care au fost montate pe clădiri reprezentative ale județului.

“Achiziția acestor materiale și a serviciilor aferente de montare s-a realizat în SEAP și s-a concretizat prin încheierea unui contract cu SC INDESIGN SRL.  În baza contractului amintit, în seara zilei de vineri, 06.07.2018, a fost montat un mash cu dimensiunile de 5,5×5,5m pe clădirea supermarketului Auchan din Deva, iar textul imprimat a conținut o greșeală de tipărire  nesesizată nici de firma care a produs mash-ul , nici de firma care l-a montat și nici de către reprezentanții muzeului care aveau obligația de a verifica cele inscripționate și de a recepționa produsele achiziționate”, a precizat preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora.

Practic, textul imprimat pe mash conținea o greșeală a anului  înfăptuirii Marii Unirii. Astfel, în loc de 1918 a fost inscripționat anul 1818, rezultând o eroare materială de proporţii: ”Celebrăm Marea Unire 1818-2018”.

“Greșind cu 100 de ani celebrarea Marii Uniri,  care a fost înfăptuită acum 100 de ani, nu acum 200 de ani, cum a reieșit din materialul promotional afișat de Muzeul Civilizației Dacice și Romane sub sigla Consiliului Județean Hunedoara, reprezentanții instituției de cultură au adus un nedorit prejudiciu de imagine și de încredere instituțiilor statului din județul nostru, care venind din partea unei instituții publice de cultură aflat în serviciul societății, este cu atât mai grav cu cât scopul Muzeului Civilizației Dacice și Romane, conform Regulamentului de organizare și funcționare este tocmai conservarea, comunicarea și expunerea în scopul cunoașterii și  educării a mărturiilor materiale și spirituale ale existenței și evoluției comunităților umane”, a mai explicat sursa citată.

Eroarea de pe mash a fost observată însă de reprezentanţii mass – media, care au taxat greşeala.

Iar conducerea CJH a decis sancţionarea managerului Muzeului, Liliana Ţolaş. Deocamdată cu avertisment scris, pentru că este la prima abatere.

“În Nota de constatare întocmită de către societatea executantă, SC Indesign SRL, se precizează că <<Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane a comunicat firmei noastre conceptul grafic în formula corectă şi în format editabil. După prelucrarea şi redimensionarea mesh-ului în data de 22.06.2018, noi l-am comunicat muzeului prin e-mail pentru obţinerea bunului de tipar fără a se observa nici de către noi nici de către instituţie că este greşit anul şi că în loc de 1918 era trecut 1818 şi ca urmare s-a dat bun de tipar>>. (…) Concluzionăm că,  doamna manager Liliana Țolaș se face vinovată de nerespectarea obligațiilor și neîndeplinirea angajamentelor asumate prin contractul de management, de a asigura conducerea și buna administrare a Muzeului Civilizației Dacice și Romane, cum se prevede la art.5,  însă aflandu-se la prima abatere în ceea ce priveşte activitatea de management, propun spre dezbaterea şi aprobarea Consiliului Judeţean Hunedoara, iniţierea unui proiect de hotărâre de aplicare a sancţiunii disciplinare ,,avertisment scris” prevăzut de art.248 alin.1 lit.a din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii”, a precizat Bobora.

Carmen COSMAN – PREDA