Un “măr otrăvit”?! Oficialii CEH dau asigurări că se vor prezenta la licitaţia pentru termoficare

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara dă asigurări ca vrea să se implice cu adevărat în problema asigurării termoficării pentru Valea Jiului. Directorul CEH, Samuel Dioane, spune că se vor prezenta la licitaţia organizată de municipalitatea din Petroşani pentru delegarea distribuţiei.

Primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi, a trimis o adresă oficială celor de la CEH şi lucrează la documentaţia necesară perntru a scoate la licitaţie serviciul de distribuţie a agentului termic. Speranţele se leagă de preluarea lui de compania energetică. Ideea nu este nouă, a mai fost solicitată şi în anii trecuţi, dar atunci a refuzat Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara.

Acum lucrurile par să se fi modificat, cel puţin la nivel declarativ.

Astfel, Complexul Energetic Hunedoara a răspuns solicitării primarului Tiberiu Iacob Ridzi în problema termoficării din Petroșani şi a anunţat, într-o adresă oficială, că este dispusă să preia rețeaua de distribuție.

“Eu acum lucrez să scot la licitaţie serviciul, ca ei să poată să preia, pentru că nu se poate direct. O procedură de licitaţie durează maxim 90 de zile, deci ne-am încadra ca până în data de 15 noiembrie să fie totul în regulă”, a declarat primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Totul este ca oficialii CEH să se şi prezinte la licitaţie. În trecut au mai anunţat că vor veni, dar lucrurile nu au stat aşa în realitate.

“Am trimis un răspuns şi domnului primar. Noi suntem dispuşi să asigurăm agentul termic în Valea Jiului, în oricare din variante. Noi avem disponibilitatea şi chiar vrem să asigurăm agentul termic în Valea Jiului. Nu numai pentru cei 2000 de abonaţi existenţi, chiar putem mări numărul acestora. Nu este o problemă. Noi o să ne prezentăm la licitaţie. Ne trebuie şi acordul CA-ului, dar avem disponibilitatea şi vrem să asigurăm agentul termic”, a declarat directorul CEH, Samuel Dioane.

Mai există însă o problemă, ridicată de compania energetică în răspunsul adresat primarului din Petroşani, care poate constituit “un măr otrăvit”. Cei de la complexul energetic pun problema reţelelor, ce trebuie reabilitate.

“Totodată vă informăm că pentru continuarea furnizării șI menținerea în funcțiune a acestui sistem, magistrala de termoficare trebuie redimensionată șI adaptată cerințelor actuale a sistemului de termoficare. Finanțarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a magistralei de termoficare, racorduri alimentare puncte termice șI sistem de distribuție de energie termică poate fi susținută doar prin atragerea de fonduri de către autoritățile publice locale, fapt pentru care revenim cu solicitarea de a identifica soluții de preluare a magistralei de termoficare în vederea modernizării acesteia prin atragerea de fonduri nerambursabile. Din punctul nostru de vedere repararea, modernizarea întregului sistem de producere, transport și distribuție a agentului termic, trebuie organizată ca un tot unitar pe baza unui program coordonat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoficare Valea Jiului, existând astfel șanse reale de accesare a fondurilor nerambursabile în vederea atingerii acestui obiectiv”, se arată în adresa oficială a celor de la Complexul Energetic Hunedoara.

Costurile sunt imense şi ar fi nevoie de fonduri europene, dar condiţiile de acordate sunt stricte şi se cere un număr minim de abonaţi pentru accesarea lor. Abonaţi care acum nu există.

Edilul petroşenean spune că, la acest moment, problema reţelelor trece în plan secund.

“Cum au dat până acum pe reţeaua existentă, pot să o facă şi de acum încolo. Reabilitarea este o chestiune de viitor”, este de părere Iacob – Ridzi. La fel spune şi Dioane: “Vrem să facem acest lucru (n.r.  reabilitarea reţelelor) pe fonduri europene nerambursabile, dar este de drurată”.

Situaţia este disperată pentru abonaţii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, în condiţiile în care administratorul judiciar al SC Termoficare SA Petroşani a anunţat încă din iulie că nu va mai furniza agent termic, după ce nu a ajuns la o înţelegere cu CEH.

De precizat că grupul energetic de la Termocentrala Paroşeni produce această energie termică odată cu cea electrică, fiind pe cogenerare.

Carmen COSMAN – PREDA