Proiectele Văii Jiului, în analiză la Comisia Europeană. Doar ideile viabile pot spera la finanţare

292
Foto: Facebook Corina Cretu

Necesităţile de investiţii în Valea Jiului sunt deja analizate la nivelul Comisiei Europene, pentru a ajuta această regiune carboniferă să facă faţă mai uşor tendinţei mondiale de reducere a consumului de cărbune. Valea Jiului este în continuare o zonă monoindustrială, unde motorul de dezvoltare economică a fost şi este constituit de extracţia huilei.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a anunţat la Petroşani că la nivelul Comisiei Europene a fost constituit un grup special de lucru care evaluează necesităţile reale de investiţii, menite să conducă la dezvoltarea economică a Văii Jiului şi reducerea impactului generat de restrângerea activităţii miniere.

“Valea Jiului este una dintre regiunile carbonifere cu cel mai mare număr de angajaţi în acest sector. Având în vedere determinarea şi deciziile Uniunii Europene de a trece la mobilizarea resurselor energetice puţin sau deloc poluante, este extrem de important modul în care reuşim să gestionăm acest proces în zonele unde extracţia cărbunelui a constituit principalul motor de dezvoltare economică”, a precizat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

Aceasta a subliniat în faţa asistenţei, formată inclusiv din reprezentanţi ai minerilor din Valea Jiului care au solicitat în repetate rânduri continuarea activităţii extractive, că CE nu impune închiderea minelor. Aceasta este decizia suverană a autorităţilor naţionale şi locale.

“În funcţie de ceea ce doriţi să faceţi, suntem gata să vă oferim sprijinul. Trebuie să oferim alternative pentru diversificarea economică a regiunii. De aceea s-a creat această iniţiativă de sprijin pentru regiunile carbonifere din întreaga UE, o iniţiativă în cadrul căreia am insistat foarte mult ca Valea Jiului să fie inclusă şi să aibă un loc special. Scopul acestei iniţiative a fost acela de a crea un mecanism prin care toţi cei care pot ajuta la nivel european, naţional, regional să o facă, astfel încât să găsim soluţii pentru aceasă zonă şi, eventual, să nu se mai bazeze doar pe minerit, dar aşa cum spuneam este alegerea dvs”, a explicat înaltul oficial.

Platforma pentru regiunile carbonifere lansată la finalul anului trecut, la Strasbourg, oferă posibilitatea omologilor regionali şi naţionali să facă schimb de bune practici, să înveţe unii de la alţii. În România, a spus Creţu, discuţiile pe această temă au demarat de la începutul anului, iar Grupul pentru Valea Jiului este coordonat de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

“Am avut discuţii şi la Bucureşti, şi la Bruxelles, începând din aprilie, pe toate nivelele tehnice, economice, pentru a ne asigura împreună că, prin această platformă punem la dispoziţie fonduri prin intermediul programelor operaţionale şi cred că depinde de noi, de toată lumea, de a valorifica această şansă. Priorităţile de dezvoltare sunt în curs de evaluare între Guvernul României şi Comisia Europeană. Le identificăm de comun acord la nivel regional. Vedem care ar fi acele oportunităţi eligibile de finanţare pentru proiectele de inovare în toate domeniile, dar mai ales în domeniul energetic. Cred că trebuie să fim pregătiţi pentru acel moment în care cărbunele nu va mai fi principalul motor de dezvoltare a regiunii”, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

Această iniţiativă este unul dintre principalele instrumente prin care Uniunea Europeană poate ajuta Valea Jiului. Echipa operaţională privind Valea Jiului s-a format atât la nivelul României, cât şi la nivelul Comsiei Europene, iar această unitate operaţională, constituită în aprilie 2018, şi-a început deja activitatea împreuă cu toţi factorii naţionali şi locali.

“Am convent primii paşi care trebuie făcuţi, cum ar fi evaluarea necesităţilor şi potenţialul investiţional din Valea Jiului, identificarea proiectelor deja existente. (…)UE este decisă să sprijine proiectele de bună calitate pentru că doar acestea pot duce la o dezvoltare economică şi socială”, a conchis înaltul oficial.

Corina Creţu a fost prezentă joi la Petroşani, la la conferința privind ”Regiunile carbonifere din România în tranziția energetică”. Au mai fost prezenţi membri ai Guvernului, ai Parlamentului României, primari, oficiali ai Consiliului Judeţean Hunedoara, ai Complexului Energetic Hunedoara, ai mediului academic sau sindicatelor. Au lipsit, însă, Eugen Teodorovici – ministrul de Finanțe, dar și Anton Anton, ministrul Energiei, chiar daă prezenţa lor era anunţată. De asemenea, nici premierul Viorica Dăncilă nu a fost prezentă. Şi-a trimis doar un consilier.

Carmen COSMAN – PREDA