Surpriza primarului Ile. Fanfara din Vulcan, pentru oaspeţii de la conferinţa pe teme de minerit

Cu fanfara. Aşa au fost întâmpinaţi invitaţii prezenţi la dezbaterea pe teme de minerit, organizată joi la Universitatea Petroşani. Pentru fiecare o altă melodie, iar în plenul  conferinţei a fost intonat Imnul Românei, cel al Uniunii Europene, dar şi Imnul Minerilor.

Fanfara a venit de la Vulcan, la solicitarea expresă a Primarului Gheorghe Ile, care a vurt să arate şi în acest fel că Valea Jiului este o regiunie preponderent minieră.

„Vrem să transmitem că Valea Jiului încă este o zonă minieră şi fanfara cântă. Cântă pentru mineri. Cei care vor veni trebuie să înţeleagă că nu s-a stins mineritul în Valea Jiului”, a declarat primarul Vulcanului, Gheorghe Ile.

Cântece patriotice, dar şi cunoscute melodii populare, de toate a cuprins repertoriul Fanfarei din Vulcan, ai cărei membri au pus tot sufletul atât în faţa Universităţii Petroşani, cât şi în Aula unde s-au desfăşurat lucrările conferinţei.

Se ştie că, în general, fanfara cântă şi la bucurie, dar şi la necaz, aşa că momentul a  fost cât se poate de bine ales, în condiţiile în care viitorul mineritului şi al Văii Jiului este unul incert. Sunt speranţe, dar lucrurile par să se mişte extrem de greu şi nu puţini sunt cei care consideră că acest bazin carbonifer poate deveni istorie.

Tranziţia din energie, care afectează în mod direct regiunile carbonifere din România, a fost dezbătută joi la Universitatea Petroşani în prezenţa unor înalţi oficiali, printre care şi Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Crețu. Dezbaterea este organizată de Confederația Sindicală Națională “Meridian”, în parteneriat cu Comisia Consultativă pentru Mutații Industriale din Comitetul Economic și Social European, Universitatea din Petroșani, Comisia Europeană, Guvernul României și Sindicatul “Muntele”.

Carmen COSMAN – PREDA