Mobilier modern pentru Muzeul Mineritului din Petroşani

79

Municipalitatea din Petroşani achiziţionează mobilier expoziţional modern pentru Muzeul Mineritului în cadrul proiectului derulat cu finanţare europeană care vizează „Reabilitarea clădirii Muzeului Mineritului și amenajare muzeistică”.

Prin această achiziţie, spun oficialii administraţiei publice locale, se are în vedere dotarea cu mobilier expozițional a clădirii „Muzeul Mineritului”, pentru punerea în valoare a obiectelor de știință și tehnică din interiorul clădirii.

Finanțarea contractului de achiziție publică este asigurată din fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Prioritatea de investiții 5.1., conform Contractului de finanțare nr. 29 din 29.05.2017. „Constrângerile și complexitatea contractului de achiziție publică sunt date de locul unde se implementează contractul de achiziție publică și anume un monument istoric, loc în care trebuie respectate reglementările în vigoare privind protecția și protejarea patrimoniului muzeal”, a explicat autoritatea contractantă.

Pentru acest capitol al contractului, suma alocată a fost de peste 400.000 de lei.

Muzeul Mineritului din Petroşani a intrat într-un amplu process de modernizare, iar lucrările au demarat. Aici vor ajunge şi mai multe piese ce au fost folosite în subteranele Văii Jiului

“La muzeul Mineritului au început lucrãrile. Este o firmã din Maramures care lucreazã acolo. Este un proiect pe fonduri europene si va fi reabilitatã toatã clãdirea. Sã sperãm cã la sfârsit va fi o lucrare foarte frumoasã si unicã pentru cã alt muzeu de acest fel nu mai existã. Vom putea sã punem în valoare mai multe exponate pe care le avem si care nu au putut fi expuse pânã acum. Am mai  achizitionat piese si de pe la exploatãrile miniere”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Pentru reabiltarea Muzeului Mineritului, care funcţionează într-o clădire istorică, municipalitatea din Petroșani a obținut finanțare prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

Scopul implementării acestui proiect este de a proteja și promova patrimoniul cultural al zonei prin reabilitarea și amenajarea muzeistică a obiectivului de patrimoniu Muzeul Mineritului din Municipiul Petroșani, crescând astfel atractivitatea acestuia, calitatea serviciilor și informațiilor oferite.

Carmen COSMAN – PREDA