Apa din Valea Jiului, testată şi ceritificată și la nivelul UE

33

Apa potabilă care ajunge la robinetele abonaților din Valea Jiului este testată de mai multe ori, iar testarea se face și în laboratoarele țărilor din cadrul Uniunii Europene. Sunt mai multe filtre prin care apa potabilă este testată de reprezentanţii Apa Serv.

“ApaServ are 5 stații care iau apă de suprafață, stații de tratare care sunt de la est la vest și asigură continuitatea serviciului, și de unde putem că începe o primă analiză a apei pentru că treptele de analiză a apei sunt atât de la apa brută, apa care vine din pârâu sau lacul de acumulare Valea de Pești, cât și de la toate treptele de tratare, apă decantată, apă filtrată sau apă potabilă. La fiecare stație avem un laborator de analize fizico-chimice care funcționează 24 din 24 de ore. Sunt 7 parametri care sunt monitorizați din oră în oră, avem alți parametri care sunt monitorizați din jumătate în jumătate de oră. Aceste monitorizări sunt realizate în cadrul laboratoarelor din fiecare stație de tratare de către laborantele specializate. Ele au această meserie”,  spun oficialii SC ApaServ Valea Jiului.

La Laboratorul Central Dănuţoni-Aninoasa, se efectuează acest tip de analize privind calitatea apei potabile, fiind înclus în programul de monitorizare și control al Apa Serv Valea Jiului, iar în paralel cu acesta, se efectuează programul de audit al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara, funcţionând în baza Legii. 458/2002, modificată de Legea. 311/2004.

În medie, sunt aproximativ 300 de puncte de recoltare, care înseamnă în primul rând școlile, spitalele, restaurantele, capetele de rețea și zonele în care au avut loc lucrări cu o zi – două înainte.

Un alt control îl efectuează cei de la Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, iar mai apoi sunt alte analize de laborator la Timișoara, la Centrul Regional de Sănătate Publică.

Un al patrulea control în ceea ce privește calitatea apei din Valea Jiului se efectuează în laboratoare de pe teritoriul Uniunii Europene. Apa Serv este inclusă într-un regim de încercări interlaboratoare, laboratoare care sunt atât din România, cât și în tot spațiul Uniunii Eurepene. Acest laborator este cel acre conferă siguranța că aparatul care măsoară un parametru fizico-chimic îl măsoară la fel de bine precum aparatul din alte zone din ţară sau străinătate. Este o probă de apă căreia i se dă un cod, care ajunge la toate laboratoarele de apă înscrise în acest program.