Politica dublei măsuri. CEH face disponibilizări şi în acelaşi timp aduce oameni noi!

Situaţie paradoxală la Complexul Energetic Hunedoara, acolo unde primii 70 de angajaţi dintr-un total de peste 900 se pregătesc să părăsească sistemul în baza programului de restructurare. În acelaşi timp, alţi 65 de oameni se „încălzesc la marginea terenului”, urmând să fie angajaţi în minerit!

Face angajări în timpă ce disponibilizează oameni. Este situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara, care va angaja în scurt timp 65 de persoane pentru minele Livezeni şi Vulcan, preconizate a rămâne în funcţiune şi după 2018.

Informaţia a venit de la senatorul hunedorean Cristian Resmeriţă, care a anunţat noul plan de angajări de la Complex.

„La Complexul Energetic Hunedoara se vor mai face 65 de angajări. Pe lângă cele vreo 44 care s-au făcut în urmă cu o lună şi jumătate, 65 de angajări se fac la Complex începând cu ziua de luni. (…) Dureros era faptul că oamenii ieşeau la pensie, cu sau fără disponibilizări, şi nu venea nimic din urmă. De 2 ani, de când am preluat mandatul de senator, s-au făcut vreo 500 de angajări la CEH. Gândiţi-vă cum era dacă nu erau făcute aceste 500 de angajări…Nu au rămas toţi, o parte dintre ei au mai plecat. Dar important este că s-au angajat la front, acolo unde este nevoie. Criteriile de angajare au făcut stabilite de cei de la CEH”, a declarat Cristian Resmeriţă.

Paradoxal, în tot acest timp, CEH se pregăteşte să-şi disponibilizeze proprii angajaţi.

Astfel, peste 900 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara vor pleca anul acesta din sistem, în baza programului de concedieri colective. Primii 70 vor părăsi sistemul de la 1 noiembrie, iar pentru acest prim lot sunt asigurate la acest moment sumele în buget. Pentru restul de 850 banii trebuie alocaţi prin rectificare bugetară, spune Ministerul Energiei.

Ministerul Energiei a publicat proiectul de hotărâre de Guvern prin care se aprobă alocarea sumei de 258 mii lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2018 pentru măsurile de protecţie socială acordate persoanelor disponibilizate de la Complexul Energetic Hunedoara S.A., în condițiile planului de disponibilizare, aprobat potrivit legii.

„Pentru anul 2018, în conformitate cu modificările aprobate în Planul de închidere, Societatea îşi reduce activitatea şi este pusă în situaţia desfiinţării locurilor de muncă aferente, prin concedieri colective cu măsuri de protecţie socială. In acest sens a fost întocmit Planul de disponibilizare pentru anul 2018, care cuprinde numărul de salariaţi ce urmează a fi concediaţi precum şi măsurile de protecţie socială de care beneficiază fiecare salariat în conformitate cu prevederile legislative din domeniul protecţiei sociale”, arată oficialii din Energie.

Conform Planului de disponibilizare, în trimestrul  IV al acestui an ar urma să plece 920 persoane în două etape. Astfel, la data de 01 noiembrie este programată prima tranşă, de 70 persoane, iar la data de 31.12. 2018 un număr de 850 persoane. Angajaţii disponibilizaţi vor fi de la Minele Lupeni şi Lonea, aflate pe program de închidere.

Carmen COSMAN – PREDA