După medici, ne pleacă și inginerii. Ce punem în loc?

Foto: dejeanul.ro

Se pregătesc în România, dar mai apoi iau drumul străinătății. Nu este valabil doar pentru medici, la a căror exod am asistat ani în șir, dar și la ingineri și mai ales cei din domeniul IT.


Este criză de ingineri pe piața muncii din România. Și asta nu pentru că școlile superioare românești nu pregătesc suficienți, însă mulți aleg să lucreze peste hotare. Sunt oportunități pe care nu vor să le rateze și doar penru salariile atractive, ci și pentru perspectivele de dezvoltare personală și profesională.
Iar în România se simte tot mai acut această lipsă a specialiștilor. O spun chiar cei care pregătesc viitorii ingineri.
”În această perioadă în România este o criză de ingineri. Este o criză de ingineri mai ales în domeniile IT, care s-au dezvoltat foarte mult mai ales în marile centre universitare și aici mă refer la București, Iași, Cluj, Timișoara, dar și în alte centre universitare și această cerere este din ce în ce mi mare. Unii dintre absolvenții învățământului tehnic, după ce capătă o oarecare experiență în România, fiind atrași de salariile mult mai mari din afară, pleacă, în Europa mai ales, dar și în SUA sau Canada. Se caută soluții – așa cum s-a reușit parțial pentru medici să le creeze niște salarii atractive – și pentru cei din IT, astfel încât unii dintre absolvenții învățământului superior tehnic să fie stabilizați în România. Totuși, și din cauza plecării unor specialiști, dar și a numărului încă insuficient de absolvenți în domeniul tehnic nu putem acoperi cerințele pieței forței de muncă pe acest palier cu cadre foarte bine pregătite. Este valabil la Politehnica București, la celelalte politehnici, dar și la universitățile cum este și a noastră, care totuși pregătește două treimi din absolvenți în domeniile tehnice”, a declarat Rectorul Universității Petroșani, prof. univ.dr. ing. Radu Sorin.
Nu doar cei din domeniul IT au căutare pestehotare. Recent, și firmele straine din sectorul energetic căutau specialiști în România, tocmai pe fondul unui deficit de ingineri pe piața europeană. Iar salariile atractive oferite au fost în măsură să contribuie din plin la ”exodul” inginerilor peste graniță. 

Carmen COSMAN – PREDA