CORUPȚIE. Un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru fostul șef al Gărzii de Mediu

Fostul șef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Bogdan Secer, a fost condamnat de Tribunalul Hunedoara la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Devenit între timp membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale  Cuprului, Aurului și Fierului ”Minvest” Deva, Sever a fost acuzat de procurorii DNA că ar fi fost informator pentru o societate ce urma să fie controlată.
Chiar dacă nu a ajuns după gratii, magistrații i-au impus lui Bogdan Sever să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Hunedoara şi să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei. Totodată, trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Consiliului Local Deva – Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva sau la Biblioteca Judeţeană Ovid Densuşianu Hunedoara -Deva, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.
Conform procurorilor anticorupție, în perioada 25 februarie – 10 martie 2014, Bogdan Sever, care era atunci comisar șef în cadrul Comisariatului Județean Hunedoara al Gărzii de Mediu, a folosit în mod direct informații ce nu erau destinate publicității despre care a luat cunoștință, în mod legal, în cadrul activităților de serviciu.
”Concret, inculpatul a informat administratorul unei societăți comerciale despre existența și conținutul unei reclamații vizând activitatea societății, dar și iminența unei acțiuni de control (date nedestinate publicității) și, ulterior, despre data controlului”, se arată în rechizitoriul DNA.
În urma avertizărilor primite, spun procurorii DNA, beneficiarul acelor informații a remediat deficiențele care făceau obiectul controlului, evitând astfel aplicarea unor sancțiuni contravenționale.
Bogdan Sever s-a pensionat între timp de la Garda de Mediu și a Ajuns în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale  Cuprului, Aurului și Fierului ”Minvest” Deva.
Carmen COSMAN – PREDA