Eveniment cultural în memoria Tatianei Stepa, la Lupeni

100
Foto: liveout.ro

Spectacol emoționant pe scena Palatului Cultural Lupeni, organizat de Primăria și Consiliul Local Lupeni, în colaborare cu Asociația Culturală ”Tatiana Stepa”. Un eveniment dedicat îndrăgitei și regretatei interprete de muzică folk, Tatiana Stepa, plecată mult prea devreme din această lume.


Manifestarea artistică denumită ”Cântec pentru Prieteni” se află la cea de a VIII-a ediție, iar pentru reușita acestui eveniment și-a dat concursul și Consiliul Județean Hunedoara, ca urmare a adresei trimise de Primăria Municipiului Lupeni, ce solicita sprijinul administraţiei judeţene.
”Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Lupeni în colaborare cu Consiliul Judeţean Hunedoara şi Asociaţia Culturală “TATIANA STEPA” vă invită la FESTIVALUL “Cântec pentru Prieteni”, In Memoriam TATIANA STEPA, ediţia a 8-a. Evenimentul va avea loc la Palatul Cultural Minerul din Lupeni, în data de 13.10.2018, începând cu orele 19,00”, a anunțat primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță
Intrarea se va face pe bază de bilete, care pot fi achiziţionate de la Palatul Cultural, zilnic între orele 10,00-13,00 .
Născută în 21 aprilie 1963 la Lupeni, Tatiana a fost unul din cei trei copii ai familiei Stepa. A fost înconjurată de muzică de la o vârstă fragedă. A cântat prima dată pe scenă când era la grădiniţă. În copilărie a urmat cursuri de balet, vioară – ca instrument principal, dar şi pian. Potrivit Wikipedia, Tatiana Stepa a făcut “Liceul de Arhitectură” din Bucureşti. Aici a fost primul loc în care a auzit muzică folk. Pentru că făcuse vioara ani de zile, nu i-a fost greu să cânte la chitară.
„În septembrie 1982, pe stadionul din Făgăraş, a debutat în Cenaclul Flacăra cu un cântec numit “Şi-am să-mi fac o doină(versuri Adrian Gavrila) “, rămânând în componenţa acestuia până în anul 1985, după care, din anul 1992 până în anul 1996, a fost membră a Cenaclului “Totuşi Iubirea”, participând la peste 2.000 de spectacole. După interdicţia din 1985 a “Cenaclului Flacăra” şi a ei ca artistă, a lucrat vreme de aproape 11 ani la mina Lupeni, apoi, ca tehnoredactor de carte, la Bucureşti”, notează Wikpedia.
La început, după cum mărturisea într-un interviu de acum 13 ani, încărca huila cu lopata în vagoane.
“În acel moment am fost interzişi şi noi. Unii au avut probleme cu Securitatea, s-au făcut zeci de anchete. Eu am fost «scoasă din producţie», cum se spunea atunci. A trebuit să mă întorc acasă la Lupeni, unde m-am angajat la mina Lupeni. Timp de 10 ani am lucrat acolo, încărcam cu lopata în vagoane cărbunele care se aducea din carieră. Asta am făcut în primii ani când m-am angajat. După aceea am fost dispecer transporturi auto”, povestea Tatiana Stepa în interviul acordat în 2005 celor de la Jurnalul Naţional.
Nu a renunţat la muzică, iar din anul 1996 până în 2009 a mai susţinut peste 1.000 de spectacole pe majoritatea scenelor marilor oraşe din România, Italia, Germania, Franţa, Republica Moldova, Bulgaria. A fost invitată anual la toate marile festivaluri de muzică folk din ţară (Om Bun, Folk you, Sighişoara, Folkfest, Bistriţa, Alba-Iulia, Târgu Jiu, Baia Mare, Piatra Neamţ, Galaţi etc.) şi la alte festivaluri concurs de muzică folk şi poezie. A compus atât pe versuri proprii, cât şi pe ale unor poeţi din literatura universală şi română.
Ultimul recital l-a susţinut in cadrul festivalului Folk You de la Vama Veche in data de 31 iulie 2009, mai scrie Wikipedia. A încetat din viaţă la doar 46 de ani, în 7 august 2009, în jurul orei opt dimineaţa, ca urmare a unei cumplite boli ce a răpit-o mult prea devreme din această lume.

Carmen COSMAN – PREDA