Își unesc eforturile pentru reabilitarea DN 7A

255
Foto: Panoramio
Un drum național care traversează județul Hunedoara se află în mare suferință. Este voba despre DN 7A, care face legătura dintre județele Hunedoara și Vâlcea, prin Voineasa, dar care duce și la cea mai înaltă șosea din România, Transalpina.
Drumul este tranzitat și vara, datorită peisajelor spectaculoase, dar mai ales iarna este căutat de turiștii ce merg spre stațiunea Vidra – Voineasa. De asemenea, sunt și turiștii care ar alege să vină peste munte în stațiunile montane din Valea Jiului, însă starea proastă a carosabilului face ca acest drum să fie ocolit. De ani de zile se vorbește despre reabilitarea lui totală, însă promisiunile nu s-au concretizat nici până în prezent.
De această dată, Consiliul Județean Hunedoara și Instituția Prefectului de Hunedoara au decis să își unească eforturile în speranța că așa debloca situația. I-au chemat la Hunedoara pe factorii de decizie de la DRDP Craiova, precum și pe cei de la Compania Națională de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră, într-o ședință comună care ar urma să se desfășoare marți la Prefectura Hunedoara. Asta în cazul în care responsabilii de la cele două instituții vor și ajunge.
Prefectul județului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, spune că le va trimite și o adresă oficială, pentru că a încercat varianta telefonică, dar nu a mers.
Potrivit prefectului de Hunedoara, drumul montan trebuie reabilitat, fiind important pentru deschiderea Văii Jiului mai ales din punct de vedere turistic. A discutat acest aspect și cu prefectul de Vâlcea, care de asemenea și-a exprimat nemulțumirea referitoare la starea în care se află DN 7A. Pe de altă parte, potrivit lui Kiszely, o problemă ar putea fi constituită și de constructorul acetsui drum care, potrivit informațiilor, ar avea  probleme financiare și s-ar afla în insolvență. În consecință, deși există alocații pentru reabilitarea DN 7A, acestea nu pot fi accesate. O situație care încurcă și mai mult drumurile, dar pentru care trebuie găsită o soluție, împreună cu DRDP Craiova și CNAIR.
”Inițial, întâlnirea trebuia să aibă loc luni, dar mi-au comunicat că nu pot veni. Am mutat-o pentru marți. Sper ca de această dată să ne putem întâlni într-o ședință comună”, a precizat Prefectul județului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely.
Prefectul spune însă că este dispus să aștepte până când se va putea întâlni cu factorii de decizie din DRDP și CNAIR, pentru a nu angaja discuții sterile
Pe de altă parte, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, spune că deși acest drum este unul național și reabilitarea lui nu ține de CJ Hunedoara, va face tot ceea ce este posibil să rezolve această problemă, care nu este nouă și este cunoscută de toți factorii responsabili.
”Mă voi zbate ca situația DN 7A să se rezolve cât mai repede, chiar dacă drumul nu se află în administrarea sau în responsabilitatea Consiliului Județean. Ne vom întâlni într-o ședință comună, astfel încât să găsim cele mai bune soluții pentru acest drum care tranzitează județul Hunedoara și care este de o mare importanță”, a declarat Costel Avram.
În 2016, Guvernul României a aprobat indicatorii tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiţii „Consolidare şi protecție versanți DN 7A km 63+200 – km 86+601”, judeţul Vâlcea. Mai exact este vorba de modernizarea drumului spre Voineasa, contract care are o valoare calculată de peste 66 de milioane de lei şi în cadrul căruia au fost prevăzute a fi construite noi poduri şi, de asemenea, reabilitat tot tronsonul. Lucrările nu s-au finalizat, însă, niciodată, în ciuda startului promițător de anul trecut – așa cum remarca și Prefectul de Hunedoara.
Carmen COSMAN – PREDA