70 de angajați ai CEH pleacă din sistem. Unii vor fi aruncați direct în șomaj!

Foto: Arhiva
O parte a angajaților Complexului Energetic Hunedoara care vor fi disponibilizați de la 1 noiembrie vor fi aruncați direct în șomaj. Nu îndeplinesc condițiile de pensionare.

În momentul de fațã, conform legislației în vigoare, cei care lucreazã în exploatãrile miniere, grupa I de muncã, pentru a ieși la pensie trebuie sã îndeplineascã cumulativ douã condiții: sã aibã vârsta minimã de 45 de ani și sã aibã stagiu de cotizare de minim 20 de ani în subteran. Cei care nu au lucrat în grupele speciale de muncă, trebuie să aștepte să împlinească vârsta prevăzută de lege pentru pensia la limită de vârstă.
Dacă unii dintre cei concediați se pot pensiona, pentru alții plecarea din sistem îi aruncă direct în șomaj.
Conform Complexului Energetic Hunedoara, în prima fază vor fi disponibilizate 70 de persoane, cu o vechime în muncă cuprinsă între 23 și 43 de ani. Dintre cei 70, 60 de salariați au o vechime în condiții speciale de muncă cuprinsă între 5 ani și 26 de ani.
”Persoanele în condiții speciale au vârste cuprinse între 36 și 60 de ani, din care 4 persoane (cu vârsta între 45 și 60 de ani) au mai puțin de 20 de ani vechime în condiții speciale”, au precizat reprezentanții CEH.
Pentru acești oameni care părăsesc sistemul și ajung să îngroașe rândurile șomerilor din cauza vârstei care nu îi mai face atractivi pe piața muncii se pregătește un proiect de lege care prevede ca minerii disponibilizați de la minele ce se închid conform directivei europene să poată ieși la pensie și dacă nu au un stagiu de cotizare de 20 de ani în subteran, dar au împlinit 45 de ani. Un proiect de act normativ inițiat de senatorul Cristian Resmeriță, susținut de alți colegi din Parlament, care prevede ca și condiții cumulative un stagiu de cotizare de 15 ani muncă în subteran, respectiv 45 de ani împlinți.  Senatorul hunedorean a explicat că, dacă va fi adoptată, de această lege ar urma să beneficieze toate persoanele care lucrează la explotări miniere ce se închid în baza înțelegerilor pe care statul român le are cu Comisia Europeanã.
Peste 900 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara vor pleca anul acesta din sistem, în baza programului de concedieri colective. Primii 70 vor părăsi sistemul de la 1 noiembrie.
Ministerul Energiei a publicat proiectul de hotărâre de Guvern prin care se aprobă alocarea sumei de 258 mii lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2018 pentru măsurile de protecţie socială acordate persoanelor disponibilizate de la Complexul Energetic Hunedoara S.A., în condițiile planului de disponibilizare, aprobat potrivit legii. Conform Planului de disponibilizare, în trimestrul  IV al acestui an ar urma să plece 920 persoane în două etape. Astfel, la data de 01 noiembrie este programată prima tranşă, de 70 persoane, iar la data de 31.12. 2018 un număr de 850 persoane. Angajaţii disponibilizaţi vor fi de la Minele Lupeni şi Lonea, aflate pe program de închidere.
Carmen COSMAN – PREDA