De ce au întors armele sindicatele? Au susținut inițial insolvența CEH, acum o resping!

Sindicatul Muntele, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, respinge ideea de intrare a companiei energetice în insolvență, după ce în urmă cu doi ani erau de acord cu această măsură. O schimbare radicală de optică, ce a stârnit discuții aprinse. Între timp, Ministerul Energiei ar urmări lichidarea voluntară a CEH!
Foto: Arhiva
Sindicatul Muntele a formulat o cerere de intervenție în procesul, aflat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, în care se judecă solicitările de intrare în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara. Cei de la Muntele, sindicat condus de Darius Cîmpean, se alătură astfel sindicatului ”Noroc Bun”, reprezentat de Adrian Jurca.
În urmă cu doi ani, la prima intrare în insolvență a CEH, Sindicatul Muntele susținea măsura, ca fiind menită să protejeze interesele angajaților și să salveze compania energetică de la faliment. Acum se opun, deși situația financiară Complexului Energetic Hunedoara este la fel de gravă, iar datoriile se adâncesc. Ce a determinat, totuși, această schimbare radicală de poziție, care a dus la întoarcerea totală a armelor? Liderul de la Muntele, Darius Cîmpean, vorbește despre condițiile diferite de atunci și de acum.
”În primul rând, condițiile de atunci nu mai sunt identice cu cele de acum. Dacă atunci aveam activitatea oprită la Lonea, din cauza lipsei de materiale, aveam drepturi din salarii neîncasate, aveam prima de Crăciun neacordată, tichetele de masă neîncasate, astăzi nu putem vorbi de aceeași situație. Astăzi suntem cu drepturile la zi. Vreau să vă dau și un exemplu: problema alimentării cu gaz pe o datorie a Transgazului. În momentul în care s-au așezat la discuții cu conducerea Complexului și am stabilit un grafic de eșalonare, astăzi nu avem probleme cu gazul. La fel pot fi rezolvate toate problemele”, spune Darius Cîmpean.
Ministerul ar dori lichidarea voluntară a CEH!
Președintele Sindicatului Muntele spune că o eventuală intrare în insolvență ar duce, din păcate, la falimentul companiei.
”Vreau să vă dau o informație în premieră. Astăzi (n.r. luni) am făcut o adresă către Minister, să vedem care este poziția lor în această problemă pentru că, din informațiile noastre, poziția lor ar fi de lichidare voluntară, lucru cu care noi nu vom fi niciodată de acord”, a subliniat Cămpean.
Reamintim că, a începutul lunii februarie a anului trecut,  judecătorul sindic de la Tribunalul Hunedoara a respins cererea de intrare în insolvență formulată de conducerea Complexului Energetic Hunedoara. Instanța  de fond a motivat sentința prin care a respins cererea arătând că CEH nu este în încetare de plăţi, deși au apreciat, în același timp, că la companie ”este cert” că există datorii care depășesc cu mult valoarea prag stabilită pentru declararea insolvenței. Sentința a fost atacată și astfel cauza a ajuns pe rolul Curții de Apel Alba Iulia.  Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 29 noiembrie.
Carmen COSMAN – PREDA