Fonduri europene generoase. Licitațiile Apa Serv, îngreunate de contestații

Licitațiile aflate în evaluare, derulate de operatorul regional de apă și canalizare din Valea Jiului – Apa Serv Valea Jiului SA pe proiectul cu fonduri europene , sunt îngreunate de contestații. Procedurile nu se opresc,  dar finalizarea lor este mai greoaie, a precizat directorul operatorului de apă, Cristian Ionică.

Sunt contracte generoase, care au atras o mulțime de firme ce vor să-și atribuie lucrările, astfel că imediat au apărut și contestațiile.

”Pe toate contractele care sunt în evaluare sunt contestații. În momentul în care se clarifică contestațiile, se continuă procedura ca să atribuim lucrarea. În cazul în care CNSC a dat dreptate contestatarului, luăm în calcul ce au spus ei și noi am considerat că nu e conform legislației și intră înapoi în evaluare”, a declarat directorul Apa Serv Valea Jiului SA, Cristian Ionică.

Proiectul derulat de operatorul de apă și apă uzată din Valea Jiului are o valoare de peste 323 de milioane de lei. Banii vin din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
Cel mai recent, au fost formulate contestații pentru licitația organizată în vederea atribuirii unui contract având ca obiect „Reabilitare aducțiune, rețele de apă și canalizare în UAT Lupeni precum și cea pentru „Reabilitare captare, aducțiune și stații de tratare în Valea Jiului”.
Sunt zeci de firme intrate în cursa pentru obținerea contractelor de lucrări, miza fiind sumele importante aflate la mijloc, mai ales că în Româna se construiește tot mai puțin. Potrivit informațiilor oficiale, pentru licitația care vizează stațiile de tratare ale Apa Serv sunt 38 firme intrate în cursă: 19 pentru Zănoaga, unde valoarea estimată este de peste 25,5 milioane de lei, respectiv 19 pentru Taia – cu o valoare estimată de 19, 3 milioane de lei. Pentru rețelele din Petroșani, un proiect în valoare totală de aproape 50 de milioane de lei, se ”bat” 37 de firme pentru ambele loturi. La Lupeni sunt 47 de firme intrate în cursă, singure sau în asociere, valoarea lucrărilor pe cele două loturi fiind de 42,3 milioane de lei, în timp ce pentru rețelele din Uricani, contract împărțit de asemenea în două loturi, tot 47 de societăți participă la licitația pentru lucrările estimate la aproape 30 de milioane de lei.
Programul investițional urmează a fi implementat până în data de 31 decembrie 2023, pe un plan multianual. Acesta este primul proiect nou de investitii în exercitiul financiar 2014 -2020, finantat prin Programul  Operational Infrastructurã Mare (POIM) si reprezintã cea mai mare investitie în infrastructura de apã si  apã uzatã în Valea Jiului.

Carmen COSMAN – PREDA